Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

REKLAMA

Do takiego wniosku z pewnością skłonić może liczba prac nadesłanych na X edycję Konkursu Projekt Łazienki 2008 organizowanego przez Sanitec Koło. W tym roku było ich bowiem aż 240 – najwięcej w dziesięcioletniej historii konkursu.

Tegoroczna edycja konkursu jest już trzecią z kolei, w której architekci proszeni byli o stworzenie projektu toalety publicznej w miejscu o dużym nasileniu ruchu turystycznego. Poprzednio były to: Hel (2006) oraz Kazimierz Dolny (2007). Tym razem toaleta miała być zlokalizowana przy szlaku do Morskiego Oka tuż obok Wodogrzmotów Mickiewicza, na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego.
Opracowując założenia Konkursu chcieliśmy przede wszystkim promować takie rozwiązania w obrębie toalet publicznych, które pozwalają na bezpośrednie podnoszenie komfortu odwiedzających te tereny osób. Plan budowy toalet przez Tatrzański Park Narodowy jest zarówno przejawem troski o turystów, jak i o ochronę zasobów przyrodniczych. Zależy nam na zabezpieczeniu tego unikalnego ekosystemu, który choćby z uwagi na niewystarczające obecnie zaplecze sanitarne, jest zagrożony postępującą degradacją – mówi Przemysław Powalacz, prezes zarządu Sanitec Koło.
Kto chociaż raz przeszedł trasę do Morskiego Oka wie, jak bardzo potrzebne, wręcz niezbędne jest powstanie w tym miejscu zaplecza sanitarnego. Tym bardziej inicjatywa Koła zasługuje na uznanie. Jubileuszowa edycja konkursu Koło okazała się przełomowa przynajmniej pod kilkoma względami. Pierwszy to wspomniana już liczba nadesłanych na konkurs projektów. Druga ważna zmiana dotyczyła oceny prac. Obok „tradycyjnej” już oceny przez konkursowe jury, tym razem swój głos oddać mogli także internauci, wybierając ich zdaniem najciekawszy projekt. Głosowanie internetowe trwało od 14 do 31 maja, a w tym czasie stronę, na której zamieszczone były prace otwarto ponad 49,6 tys. razy. Wprawdzie tegoroczna edycja konkursu za sprawą Sanitec Koło była dobrze nagłośniona w mediach, ale ten wynik – jak przyznają sami organizatorzy konkursu – przerósł ich oczekiwania. Jak widać funkcjonalność i estetyka ważnych dla Polaków miejsc, nawet jeżeli dotyczą one jedynie (albo aż) zakresu toalety publicznej, leżą na sercu nie tylko osobom związanym z branżą.
Jury X Konkursu Projekt Łazienki 2008 obradowało w składzie: przewodnicząca jury – prof. dr hab. arch. Ewa Kuryłowicz (Politechnika Warszawska), prof. dr hab. arch. Aleksander Bohm (Politechnika Krakowska), arch. Piotr Nawara, dyrektor TPN Paweł Skawiński oraz Przemysław Powalacz, prezes zarządu Sanitec Koło. Analizując projekty, jury brało pod uwagę m.in. walory architektoniczno-pejzażowe projektu oraz jego pragmatyzm i nowatorstwo. Ważne było również opracowanie właściwej funkcjonalności przyszłych toalet, dlatego organizatorzy konkursu zastrzegli konieczność ich przystosowania do potrzeb osób niepełnosprawnych; przewidziane zostało również miejsce do przewijania niemowląt. Jury przyznało nagrodę Grand Prix, jedno wyróżnienie I stopnia, dwa równorzędne wyróżnienia II stopnia oraz trzy równorzędne wyróżnienia III stopnia. 
Jednym z celów konkursu Projekt Łazienki jest realizacja zwycięskiego projektu. Podobno w przypadku TPN prace nad powstaniem toalety na szlaku do Morskiego Oka mogłyby rozpocząć się już jesienią tego roku. Nie wykluczone, że w przyszłości nawiązujące do nagrodzonego projektu obiekty powstaną także w innych miejscach Parku.
MARTA MATRACKA
RYSUNKI: SANITEC KOŁO

GRAND PRIX
Autor: Karol Murlak (Warszawa)

Zwycięska toaleta to zespół dwóch bliźniaczych budynków, zbliżonych do siebie ścianami szczytowymi. Wykonana w tradycyjnej technologii zrębowej, w środku prezentuje zupełnie odmienną, bo bardzo nowoczesną stylistykę. Głównym elementem konstrukcji wewnętrznej są ekologiczne, lekkie panele dwóch typów. Panele instalacyjne oparte są na stalowej konstrukcji i umożliwiają montaż urządzeń z dwóch stron. Panele działowe wykonane są natomiast ze sztywnej pianki poliuretanowej. Oba typy paneli pokryte są arkuszami blachy stalowej i białą powłoką akrylową. Wszystkie rodzaje zastosowanych we wnętrzu toalety powierzchni: akryl (ściany), płytki ceramiczne (ściany) oraz żywica epoksydowa (podłoga) zapewniają łatwe utrzymanie w czystości. Jury doceniło projekt za trafną interpretację wprowadzenia architektury do otoczenia o wyjątkowych walorach krajobrazowych oraz udaną próbę połączenia współczesnych rozwiązań z elementami tradycji.

WYRÓŻNIENIE I STOPNIA
Autorzy: Kuba Kowalczyk, Mateusz Wełmiński, Andrzej Kowalczyk, Małgorzata Łapaj (Kraków)
    
Ten projekt wykracza poza funkcję jedynie toalety publicznej. Wszystko za sprawą  zaaranżowanego miejsca z paleniskiem, wyznaczonego przez przedłużoną ścianę budynku toalety. Tradycyjną konstrukcję zrębową wzbogacono w przypadku tego projektu o szkło, które nadało całości bardziej nowoczesnego charakteru oraz uatrakcyjniło całość dzięki grze światła i cienia. Jury oceniając projekt podkreślało właśnie tę cechę projektu, jako poszukiwanie współczesnego charakteru dla tradycyjnej architektury Podhala.

WYRÓŻNIENIE RÓWNORZĘDNE II STOPNIA
Autor: Marcin Tomaszewski (Łódź)

Projekt nawiązuje do typowej tatrzańskiej architektury, a do dziś na Polanie Chochołowskiej zachował się szałas architektonicznie zorganizowany w ten sam sposób: dwie bryły kryte jednym dachem. Drewniane wnętrze ciekawie nawiązuje do klimatu całości, ale – co podkreślało jury – wykończone deskami i drewnianymi balami ściany i podłogi zdecydowanie utrudniłyby utrzymanie toalety w należytej czystości. Ciekawym estetycznie rozwiązaniem są charakterystyczne, bo wykonane za pomocą stalowych „ćwieków”, symbole oznaczające funkcje poszczególnych pomieszczeń.

WYRÓŻNIENIE RÓWNORZĘDNE II STOPNIA
Autor: Agnieszka Zaborska-Jagiełło (Kraków)

Ten projekt ciekawy jest przede wszystkim ze względu na segmentowość całego obiektu – podział „na trzy” wynika nie tylko z funkcji poszczególnych pomieszczeń  (toaleta męska/damska/dla niepełnosprawnych), ale przede wszystkim uatrakcyjnia całość realizacji. Ażurowe ściany budynku – wykonane z drewna i szkła – zapewniają wnętrzu toalety odpowiednią ilość światła. Na uwagę zasługuje także aranżacja wnętrza z wyraźnymi odwołaniami do ludowej ornamentyki oraz przewidziane w projekcie energooszczędne rozwiązania, jak też wykorzystanie alternatywnych źródeł energii.

WYRÓŻNIENIE RÓWNORZĘDNE III STOPNIA
Autorzy: Filip Gaul, Paulina Chachulska, Piotr Dróżka (Łódź)

To chyba jedyny spośród nagrodzonych projektów, który tak odważnie wprowadził współczesność do tradycyjnej, zewnętrznej bryły budynku. Chodzi tu o ścianę wykonaną z mlecznego, tłoczonego tworzywa sztucznego, której zadaniem jest doświetlenie wnętrza toalety. Warto zaznaczyć, że zgodnie z pomysłem autorów projektu, ściana przypominać ma góralski oscypek i w ten sposób wpisywać się w klimat Podhala. Jury doceniło w pracy połączenie w tym samym obiekcie funkcji toalet i schronienia przed deszczem (kamienna ławka pod dachem).

WYRÓŻNIENIE RÓWNORZĘDNE III STOPNIA
Autor: Maciej Żukowski (Białystok)

Zaletą tej pracy – jak podkreślało jury – jest jej zwarta forma i skala dobrze dopasowana do otoczenia. Całość rzeczywiście bardzo dobrze wpisuje się w górski krajobraz. Charakterystyczne ściany wewnętrzne to dwie tafle szkła, wypełnione różnej grubości pniami. Na podobnej zasadzie zaprojektowano podłogę toalety.










WYRÓŻNIENIE RÓWNORZĘDNE III STOPNIA
Autorzy: Jakub Zygmunt, Magda Ociepka, Przemysław Sokołowski (Mysłowice)

Inspiracją dla powstania tego projektu był tradycyjny góralski szałas pasterski. Całość tworzą trzy segmenty, dzięki czemu możliwa jest wielość wariantów ustawień i wyglądu bryły w zależności np. od zastanych warunków terenowych. Praca wyróżniona za walory plastyczne i udaną próbę wpisania ich w otoczenie.

WYRÓŻNIENIE INTERNAUTÓW
Autorzy: Anna Macek, Magdalena Hończak (Kraków)
Projekt nagrodzony w głosowaniu internautów – wzięło w nim udział ponad 10 tys. osób, a nagrodzona praca zdobyła 643 głosy.

 


 

REKLAMA

REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA