Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

REKLAMA

Inspiracją wystroju tego mieszkania było zamiłowanie właściciela do swobody i otwartych przestrzeni. Widać to świetnie w przestronnej i jasnej łazience, która kiedyś była sypialnią.

To miało być mieszkanie, w którym czuć przestrzeń. Właściciel jest zwolennikiem niekonwencjonalnych rozwiązań, z aprobatą więc przyjął pomysł architekta, by wszystkie ściany działowe zastąpić taflami satynowanego szkła. Podziały stały się w ten sposób mniej radykalne, a całość wydaje się jaśniejsza i bardziej przestronna.
Przy okazji zmieniony został porządek przestrzenny apartamentu – z pierwotnego układu pozostała sypialnia sąsiadująca, nie jak kiedyś z drugą sypialnią, ale z salonem kąpielowym. Ściany oddzielające łazienkę od reszty mieszkania, to w istocie szklane drzwi przesuwane; po ich otwarciu wszystko staje się jednością.
O niełazienkowej przeszłości pomieszczenia przypomina duże okno, przesłonięte teraz delikatnymi roletami. Także po zmroku nie brakuje tutaj światła, sączy się ono z  halogenowych lamp o ultranowoczesnym kształcie. W podwieszanym suficie specjalna szczelina ukrywa świetlówki – ta smuga światła przechodzi następnie w szklany pas biegnący przez ścianę i podłogę. Matowe szkło przecina lustro oraz płytki podłogowe jednocześnie dzieląc łazienkę na dwie strefy.
Najbliżej sypialni znalazła się strefa kąpielowa. Okrągła wanna z hydromasażem ustawiona na niewielkim podeście już samym wyglądem zachęca do relaksującej kąpieli. Umywalka stanęła na przestronnym blacie z trawertynu, przykrywającym  szafki i szuflady na przybory toaletowe. Lustro nad nią wypełnia niemal całą ścianę.
Łazienkę „skomponowano” używając różnorodnych materiałów, połączono tu wiele naturalnych barw. Kremowe płytki podłogowe i mozaikowa obudowa wanny sąsiadują z płytami ciemnego gresu na ścianie w strefie kąpielowej. Ściana po drugiej stronie obudowana została fornirem czereśniowym; ukryto w niej niewielkie szafki o frontach z matowego szkła. Bogactwo materiałów jest jednym z elementów, dzięki którym łazienka tworzy ciekawą całość.
(EW)
PROJEKT: ARCH. ARKADIUSZ OLSZANKA
PRACOWNIA IN & OUT DESIGN
ZDJĘCIA: MARCIN ŁUKASZEWICZ

komentarz projektanta
Arkadiusz Olszanka
Prezentowana łazienka stanowi część mieszkania przeznaczonego dla młodego, aktywnego mężczyzny otwartego na niekonwencjonalne rozwiązania. Stąd zastosowanie szklanych ścian zamiast tradycyjnych. Takie rozwiązanie przestrzenne umożliwiło swobodny przepływ światła przez wszystkie pomieszczenia, a jednocześnie pozwoliło na otwarcie pomieszczeń względem siebie bez żadnych właściwie ograniczeń. Zastosowane tu materiały wynikają z koncepcji całego wnętrza – te same pojawiają się także w innych częściach mieszkania. Chodziło o stworzenie jak najbardziej spójnej przestrzeni, w której w momencie otwarcia szklanych przegród zacierają się granice pomiędzy poszczególnymi strefami.

REKLAMA

REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA