Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

REKLAMA

Prezentowana łazienka jest konsekwenie zorganizowana według założonej przez autorkę koncepcji formalnej. Liniowość - to nadrzędna zasada konstytuująca tę przestrzeń.

PROJEKT powstał z myślą o młodym małżeństwie zamieszkującym dom jednorodzinny. Znajdująca się na piętrze, zajmująca 21 m2 łazienka swym minimalizmem koresponduje z charakterem pozostałych wnętrz.  Zgodnie z pomysłem autorki projektu, przestrzeń piętra budynku ociepla i łagodzi wykorzystane m.in. do wyłożenia posadzki drewno. W koncepcję tę wpisuje się również pomysł aranżacyjny, by jako okładzinę podłogi, obudowy wanny oraz sufitu łazienki wykorzystać wielkoformatową płytkę ceramiczną imitującą ciemne drewno. Odwzorowujący naturalne słoje, podłużny wzór płyt ceramicznych jest również elementem współtworzącym przestrzeń o liniowym charakterze.
Forma łazienki kształtowana jest także poprzez sposób ułożenia płyt ceramicznych, które z podłogi \"wspinają się\" poprzez wannę i skośną ścianę wprost na podwieszany sufit pomieszczenia, po czym - tworząc szeroki pas - \"wracają\" do strefy wejścia.
Jednym z elementów, wyraźnie sygnalizujących  liniowy charakter aranżacji jest także długi podumywalkowy blat umieszczony wzdłuż ściany znajdującej się tuż za rozsuwanymi drzwiami wejściowymi. Długość rozpiętego między dwiema przeciwległymi ścianami pomieszczenia blatu przekracza 4 metry. Na blacie przewidziano miejsce na dwie umywalki, które swym owalnym kształtem nawiązują do ogólnej koncepcji wystroju tego wnętrza - optycznie wydłużają przestrzeń, współtworzą wrażenie liniowości.
Za strefą wejścia, zdominowaną przez umywalkowy blat, tuż za dzielącym łazienkę kominem wentylacyjnym, znajduje się przestrzeń kąpielowa oraz defekacyjna. Oprócz zabudowanej płytami ceramicznymi prostokątnej wanny, w głównej strefie pomieszczenia znalazło się również miejce na kabinę prysznicową. Autorka projektu zrezygnowała z brodzika - kwestię odpływu wody reguluje spadek płytek w kierunku zamaskowanego, szczelinowego odpływu liniowego. Między zabudową wannową a kabiną umieszczona została podwieszana, prostopadłościenna miska w.c.
Użytkownika łazienki z jednej strefy w drugą wprowadza długa, wypływająca spod blatu, ciągnąca się wzdłuż ściany, donica. Założeniem architektki jest umieszczenie w niej żywych roślin, których pielęgnację umożliwia stały dostęp światła dziennego. Roślinność to jeden z dwóch elementów dekoracyjnych w tym oszczędnym, nowoczesnym wnętrzu. Drugi z nich to komin wentylacyjny zabudowany przekrojonymi na pół kamieniami - otoczakami, które ze względów bezpieczeństwa obłożone zostały szklanymi taflami.
Nie bez wpływu na ostateczną formę całego pomieszczenia pozostaje również oświetlenie łazienki. Źródła światła zostały ukryte nad i pod blatem, zabudową wannową oraz podłużną donicą. Dzięki temu światło układa się w linie, podkreślające charakter wnętrza. Bardziej wyeksponowane  jest bezpośrednie, liniowe oświetlenie umieszczone na suficie.
Przestrzeń opisywanej łazienki optycznie powiększa lustro zajmujące całą powierzchnię ściany wejściowej powyżej blatu umywalkowego, a dzięki wyłożeniu pionowej ściany w głębi łazienki białymi, błyszczącymi płytkami, w pomieszczeniu spotęgowane zostaje wrażenie  lekkości i przestronności.

AUTOR PROJEKTU
Patrycja Czerniawska -
Absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Poznańskiej. Laureatka wyróżnienia w ogólnopolskim konkursie Spa Art firmy PoolSpa w 2004r. W roku 2005 otrzymała wyróżnienie I stopnia w konkursie Koło ăProjekt ŁazienkiÓ. W maju 2007 założyła w Poznaniu Studio Projektowe Arvisions, które zajmuje się projektowaniem wnętrz mieszkalnych, biurowych, domów jednorodzinnych, a także mebli. Prezentowany projekt powstał przy współpracy z arch. Magdaleną Dziobą.
www.arvisions.pl, tel. 503 509 449

REKLAMA

REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA