Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

REKLAMA

Litr wody waży kilogram. To oczywiste stwierdzenie ze świata fizyki stało się przewodnią ideą przyświecającą pracy projektantów. Odniesienie do jednej z podstawowych właściwości materii pozwoliło stworzyć niezwykle oryginalne wnętrze.
Prezentowany projekt został przygotowany na konkurs organizowany przez jednego z krajowych producentów wyposażenia łazienek. Jego przewodnim założeniem było stworzenie łazienki dla aktywnego, młodego mężczyzny. W ostatnich latach „męski” styl w architekturze, również tej łazienkowej, to przede wszystkim oszczędność form i ograniczanie ilości wykorzystywanych elementów dekoracyjnych. Z myślą o młodych, samotnych mężczyznach, architekci tworzą wnętrza minimalistyczne, surowe, a jednocześnie niezobowiązujące i nacechowane wewnętrznym luzem. Taka konwencja dopuszcza również stosowanie rozwiązań, na które nie znalazłoby się miejsce w projektach bardziej klasycznych łazienek.
Centralnym, najbardziej charakterystycznym elementem wnętrza, jest urządzenie do ćwiczeń siłowych. Składa się ono z tapicerowanej ławeczki, obciążenia oraz systemu uchwytów i bloczków służących poruszaniu ciężarem. Można wykonywać na nim standardowy zestaw ćwiczeń wykorzystujących zmienne obciążenie. Jednak nie jest to zwykły „atlas”.  Obciążenie bowiem, zamiast stalowych odważników, wykorzystuje... wodę. Na jednej ze ścian kabiny prysznicowej zaprojektowano stulitrowy, pleksiglasowy pojemnik zbrojony siatką. Od strony kabiny, poza standardowymi akcesoriami prysznicowymi, użytkownik znajdzie dodatkowe otwory służące napełnianiu i opróżnianiu zbiornika. W ten sposób, wykorzystując fizyczną zasadę 1 litr = 1 kilogram, można łatwo regulować wagę pojemnika, dostosowując ją do potrzeb ćwiczącego. Dodatkowym udogodnieniem jest fakt, że zbiornik na wodę posiada miarkę, pozwalającą dokładnie odmierzyć wymagany ciężar. Jest to równoznaczne ze zmianą odważników w typowym „atlasie”. W ten sposób, wspomniana wyżej zasada, pozwoliła związać ze sobą, generalnie mające niewiele wspólnego, światy łazienki i siłowni.
W pozostałych strefach pomieszczenia o powierzchni 8 m2 usytuowano prysznic, umywalkę oraz sedes. Wszystkie te utensylia zostały jednak podporządkowane centralnej lokalizacji „atlasa” do ćwiczeń, stanowiąc jego uzupełnienie i tło. Spośród elementów charakterystycznych, warto zwrócić jeszcze uwagę na lustra. Jedno z nich znajduje się nad umywalką. Dzięki świecącej na całym obwodzie ramie, znacząco przyczynia się do ożywienia pomieszczenia. Drugie natomiast zajmuje całą wewnętrzną powierzchnię drzwi wejściowych, usytuowanych naprzeciwko ławeczki. Jest to kolejne rozwiązanie przeniesione ze standardowej siłowni, gdzie ćwiczący zazwyczaj mają możliwość oglądania się w lustrze podczas ćwiczeń. Charakteru pomieszczeniu dodają także lekkie, po części przeszklone półki oraz drewniana podłoga, ocieplająca wystrój wnętrza.

AUTORZY PROJEKTU
Magdalena Habrat,
Michał Rączka
Dwójka absolwentów Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej. Pracowali już wspólnie przy kilka projektach, głównie przygotowywanych jako prace konkursowe. Pośród najważniejszych dokonań związanych z tematyką łazienkową wypada wymienić wyróżnienie II-go stopnia w konkursie na Projekt Łazienki – „Koło łazienka z meblami” (edycja 2005) oraz udział w edycji 2006 odbywającej się pod hasłem „Toalety publiczne na Helu”. Przedstawiony projekt również jest pracą konkursową. W drugiej edycji ogólnopolskiego konkursu Cersanitech 2005/2006 uzyskał wyróżnienie III-go stopnia w kategorii „Łazienka dla aktywnego mężczyzny”.

REKLAMA

REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA