Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

REKLAMA

Mieszkania przeznaczone dla ludzi młodych i dynamicznych są coraz częściej projektowane jako przestrzeń pozbawiona wyraźnych granic, wielofunkcyjna, odrzucająca klasyczny podział na części formatowane pod kątem określonych potrzeb i form aktywności. Jednak rezygnacja z klasyki i szerokie otwarcie przestrzeni to nie wszystko. Projektanci tego mieszkania wzięli również pod uwagę tak naturalne potrzeby młodego człowieka, jak kontakt z drugą osobą czy obcowanie z przyrodą.

Projekt powstał z myślą o dwojgu młodych, aktywnych ludzi bez dzieci. Mieszkanie miałoby mieścić się w zabudowie szeregowej, a prezentowana część, mieszcząca sypialnię, łazienkę i garderobę, stanowić intymną, \"nocną\" przestrzeń przeznaczoną tylko i wyłącznie dla domowników.
Wnętrze sypialni zostało całkowicie połączone z częścią kąpielową - trudno doszukiwać się tu jakiegokolwiek akcentu służącego przynajmniej symbolicznemu podziałowi przestrzeni. Wręcz przeciwnie, wrażenie spójności miejsca podkreśla jednolita, wykonana z egzotycznego drewna podłoga, a także wisząca szafka pod umywalkami, która służy również jako podstawa pod jedną z licznych lamp. Toaletę i prysznic umieszczono natomiast w osobnym pomieszczeniu, zapewniając domownikom niezbędne poczucie intymności i komfortu.
Warto zwrócić uwagę na umiejscowienie i funkcję wanny. Wolno stojący model stanowi centrum przestrzeni kąpielowej, a jednocześnie znajduje się naprzeciwko łóżka. Jest to ustawienie nieprzypadkowe - dzięki niemu osoba zażywająca kąpieli może bez przeszkód komunikować się z osobą odpoczywającą na łóżku. Taka konfiguracja zdecydowanie podkreśla intymność całej przestrzeni.
Równie oryginalnym i mającym swoją dodatkową funkcję rozwiązaniem jest umiejscowienie umywalek pod oknami. Dzięki temu domownicy, wykonując czynności pielęgnacyjne, mogą jednocześnie podziwiać widoki za oknem. Pomysłowi młodych projektantów trudno odmówić słuszności - po przebudzeniu często milej jest oglądać przyrodę za oknem niż własne zaspane odbicie w lustrze. Samego lustra oczywiście nie zabrakło - znalazło swoje miejsce obok okien. Co ważne, okna zostały zaprojektowane w sposób umożliwiający kontemplację krajobrazu również osobie korzystającej z wanny.
Wyodrębniona z salonu kąpielowego przestrzeń w.c. i prysznica ma zapewnić domownikom niezbędną intymność. Jednocześnie poza ścianą oddzielającą ją od pokoju, prysznic nie jest ograniczony w żaden inny sposób. Ciekawie rozwiązano problem oświetlenia tej przestrzeni - za ścianą z piaskowanego szkła, oddzielającą w.c. od garderoby, umieszczono oświetlenie, które po uruchomieniu rozświetla całą ścianę. Dzięki temu zrezygnowano z górnych lamp i osiągnięto świetny efekt dekoracyjny.
Warto również zwrócić uwagę na kolorystykę całego wnętrza. Poza częścią w.c., w której wykorzystano płytki imitujące beton architektoniczny oraz drewno, wszędzie dominują stonowane, delikatne brązy i szarości, doskonale skontrastowane pomarańczowym światłem wydobywającym się z lamp i specjalnie zaaranżowanej przestrzeni pod łóżkiem, a także dopełniającymi całości pomarańczowymi meblami. Kolory i światło z jednej strony podkreślają intymny, z drugiej - młodzieżowy charakter całego wnętrza.

AUTORZY PROJEKTU
Agnieszka Zielińska, Arkadiusz Mickiewicz i Mateusz Szymiczek są trójką studentów Politechniki Poznańskiej rozpoczynających właśnie profesjonalną działalność pod szyldem własnej pracowni projektowej \"Muka Studio\" (www.mukadesign.com). Prezentowany projekt przygotowali na konkurs \"Dobre Wnętrze\" organizowany przez Home City pod patronatem SARP. W konkursie wzięło udział ponad 40 prac, a prezentowana zdobyła wyróżnienie w kategorii sypialnia, garderoba i łazienka.

 

REKLAMA

REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA