Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

REKLAMA

Przed kąpiącym się w wannie rozpościera się  widok na łąki i las. Wystarczy uchylić drzwi na taras, by łazienkę wypełniły promienie słońca. Brzmi tak pięknie, że aż nierzeczywiście. To jednak prawda. Taka łazienka istnieje.

Już na etapie projektowania domu właściciele przewidzieli, że łazienka przy ich sypialni będzie miała wyjście na niewielki taras. Dwuskrzydłowe drzwi są ogromnym oknem łączącym wnętrze z krajobrazem. Po ich otwarciu piękny pejzaż i piękna łazienka zdają się tworzyć jedność.
Łagodne linie ceramiki sanitarnej i wanny dają poczucie przytulności i wygody, a także – podobnie jak kolorystyka – naturalnie wtapiają wystrój łazienki w pejzaż za oknem. Aby podczas kąpieli można było obserwować krajobraz, wezgłowie wanny wysunięto do środka pomieszczenia. Wokół wymodelowano półki, łagodnie falującą linią otaczające jej misę.  Wyjątkowość strefy kąpielowej akcentuje też oświetlenie – lampki nad wanną są niczym gwiazdy na  niebie. Dekoracyjne oświetlenie otrzymały również pozostałe strefy łazienki. W obudowę sedesu i bidetu są wbudowane punktowe halogeny, ale w taki sposób, że ich światło jest skierowane do góry. Emitowana przez nie poświata dodaje głębi płaskiej w tym miejscu ścianie. W strefie toaletowej punktowe lampki znajdują się we wnęce nad umywalkami – podkreślają urodę mozaiki i ułatwiają odszukanie potrzebnego kosmetyku. Światło niezbędne do czynności higienicznych zapewniają lampy, zawieszone na długich linkach nad każdą z umywalek. W ogromnym lustrze przeglądają się niebo i słońce. To przyjaciele tej łazienki. 
PROJEKT: ARCH. JOLANTA CZACHAROWSKA
ZDJĘCIA: TOMASZ MARKOWSKI

KOMENTARZ PROJEKTANTA
arch. Jolanta Czacharowska
Łazienka ta sąsiaduje z sypialnią państwa domu. Duże okno z wyjściem na balkon było ujęte już w planach architektonicznych domu; gospodarze nie  chcieli rezygnować z naturalnego oświetlenia i chcieli pozostawić piękny widok także w łazience. Wnętrze miało być utrzymane w duchu spokojnej elegancji i naturalnych kolorach, stąd pastelowe zielenie
i écru. Dla podkreślenia nastroju zaaranżowane zostało kilka grup światła. Z myślą o relaksie
w duchu wellness w suficie zamontowano głośniki. Godnym podkreślenia jest fakt, iż łazienka ta niemalże w całości składa się z wyposażenia pochodzenia polskiego – to także życzenie inwestora. Dodatkowe drzwi w łazience prowadzą do pralnio--suszarni. Pomieszczenie to – zgodnie z planami właścicieli domu – jest swego rodzaju łącznikiem między łazienką rodziców a łazienką dzieci.

REKLAMA

REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA