Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

REKLAMA

Dwie łazienki, kuchnia, salon, sypialnia – te pozornie odrębne pomieszczenia, potrafią tworzyć naturalną, pozbawioną barier całość.
Apartament na ostatnim piętrze został, na życzenie właścicieli, wyposażony w dwie łazienki: mniejszą dla gości i drugą – większą i komfortową – do użytku mieszkańców. I choć mówimy o dwóch oddzielnych pomieszczeniach, to nietrudno dostrzec, że zastosowane w obu przypadkach rozwiązania są podobne.
Podobieństwo obu pomieszczeń wynika z szerszego założenia przyjętego przez projektantkę jeszcze przed rozpoczęciem prac nad całym mieszkaniem, a mianowicie, że łazienki nie mogą stanowić oddzielnych, wyraźnie odgraniczonych pomieszczeń, ale wraz z innymi pokojami mają tworzyć przenikające się w naturalny sposób przestrzenie.
Zastosowana kolorystyka i materiały to właśnie efekt tego pierwotnego założenia. Podłogi, ściany oraz obramowania i detale stanowią przedłużenie wystroju wnętrz całego mieszkania. Również pomiędzy wystrojem samych łazienek istnieje wyraźna łączność. W tej roli doskonale sprawdzają się zastosowane ciemne dekory, które niezauważalnie przechodzą w płaszczyzny drzwi, mebli czy obramowania luster.
Podobne zadanie spełnia zbudowana w mniejszej łazience ściana z luksferów. Oddzielając wnękę prysznicową od przedpokoju, umożliwia jednocześnie dostęp dziennego światła i łamie jednolitą płaszczyznę ściany. Dzięki temu granica pomiędzy obydwoma pomieszczeniami ulega „zmiękczeniu”.
Warto zwrócić uwagę na umywalki. Pomimo, że producenci oferują je w wielu, nawet najbardziej fantastycznych kształtach, ciągle jeszcze widok umywalki odbiegającej kształtem od popularnych standardów stanowi pewne novum. W prezentowanych łazienkach stanowią one elementy zdecydowanie przyciągające wzrok i podkreślające ich oryginalność. Inna cecha charakterystyczna, dotycząca szczególnie większej łazienki przeznaczonej dla domowników, to funkcjonalność. Nowoczesny wystrój, nastawienie na odpoczynek i relaks, funkcjonuje wspólnie z koniecznością realizowania innych zadań. Stąd zaraz obok wejścia do suchej sauny możemy zobaczyć pralkę. Brak szafek również nie przeszkadza domownikom – liczne bibeloty stoją na widoku, ale dzięki temu są zawsze pod ręką.
Zdaniem autorki projektu, największą zaletą prezentowanych łazienek jest ich prostota i elegancja. Brak zdecydowanie charakterystycznych, czy też tematycznie „zdeklarowanych” elementów pozwala przypuszczać, że upływ czasu i zmieniająca się moda, nie wpłyną na utratę atrakcyjności obu wnętrz. Co więcej, ponieważ obie łazienki stanowią swoiste przedłużenie przestrzeni części mieszkalnej, dekompozycja tych wnętrz zaburzyłaby architektoniczną równowagę całego mieszkania. Jakakolwiek radykalna, a jednocześnie rozsądna zamiana w przyszłości, może więc odbyć się jedynie poprzez zmianę całości.
PROJEKT: ARCH. KATARZYNA MIKULSKA-SĘKALSKA

OPINIA - BEZ WYRAŹNYCH GRANIC
arch. Katarzyna Mikulska-Sękalska
Ogólnym założeniem przy projektowaniu nie tylko obu łazienek, ale i całego mieszkania, było utrzymanie swoistej ciągłości i podobieństwa pomieszczeń. Zależało mi, aby przestrzenie się przenikały, mieszkanie tworzyło jedną całość, a nie było zlepkiem oddzielnych pokoi. Różnice pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami mają podkreślać jedynie detale. Praca nad projektem była o tyle komfortowa, iż inwestorzy przedstawili jedynie ogólne wytyczne co do wyglądu i aranżacji pomieszczeń, cała reszta natomiast pozostała w gestii architekta. Ułatwieniem było również fakt, że zarówno łazienki jak i pozostałe pomieszczenia miały powstać całkowicie od nowa. Można powiedzieć, że to mieszkanie jest od początku do końca moim pomysłem.
Co do samych łazienek, głównym życzeniem właścicieli było utworzenie dwóch pomieszczeń – jednego dla gości i drugiej, bardziej prywatnej i komfortowej przestrzeni dla domowników. Inwestorzy wyraźnie zaznaczyli, że ich prywatna łazienka ma być pomieszczeniem dużym, służącym wypoczynkowi i rekreacji, ale również funkcjonalnym, przystosowanym do spełniania funkcji typowo użytkowych. Stąd też w ich łazience znaleźć możemy zarówno saunę jak i pralkę. Aby obie łazienki nie tworzyły oddzielnych, ściśle ograniczonych przestrzeni, konieczna była znaczna ingerencja w układ ścian oraz umiejscowienie poszczególnych urządzeń. Z oryginalnego planu istniejącego przed rozpoczęciem prac zostało naprawdę niewiele. Jednym z zabiegów, mających na celu rozmiękczenie granicy pomiędzy salonem a łazienką dla gości, było zastąpienie zwykłej ściany, ścianą zbudowaną z ułożonych poziomo luksferów. Również zastosowane materiały służą ogólnej idei unikania wyraźnych rozgraniczeń.

WYPOSAŻENIE I MATERIAŁY
sedesy – „Aplauz”, prod. Koło
bidet – „Aplauz”, prod. Koło
wanna – „Lusso”, prod. Riho
baterie – prod. Hansgrohe

REKLAMA

REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA