Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Główną ideą projektową było stworzenie ekskluzywnej (również ze względu na metraż) sypialni zintegrowanej z łazienką. Zastosowane w projekcie rozwiązania pozwalają współistnieć obu pomieszczeniom i na zasadzie osobnych bytów, i na zasadzie jednej całości.

REKLAMA

Główną ideą projektową było stworzenie ekskluzywnej (również ze względu na metraż) sypialni zintegrowanej z łazienką. Zastosowane w projekcie rozwiązania pozwalają współistnieć obu pomieszczeniom i na zasadzie osobnych bytów, i na zasadzie jednej całości.

Projektant czytelnie podzielił dużą przestrzeń na część sypialną (z dużym łóżkiem i miękkim dywanem w jego najbliższym otoczeniu) i na część łazienkową. Mocną przegrodę - dosłownie i w przenośni - stanowi betonowa ściana pełniąca również funkcje użytkowe. Od strony łóżka pełni ona rolę półki, od strony łazienki wiszą na niej sedes i bidet. Ponadto matowe, ruchome szyby umieszczone w betonowej części pozwalają zamknąć łazienkę i utworzyć dwie niezależne przestrzenie funkcjonalne.

Ściana od strony łóżka jest podświetlona od góry. Zabieg ten podkreśla fakturę surowego betonu i zwraca uwagę na zastosowany materiał - jeden z ulubionych projektanta. Po lewej stronie od wejścia znajduje się ciąg szaf wypełniających ścianę. Zaprojektowana w ten sposób przestrzeń przechowalnicza jest obszerna, a jednocześnie estetycznie wkomponowana we wnętrze na zasadzie zamkniętej, jednorodnej całości.

Łazienka projektowana była tak, aby jej \"intymne\" strefy (kąpielowa i w.c.) były ukryte przed wzrokiem osób wchodzących do pomieszczenia. Projektant umieścił natrysk, wannę, sedes i bidet na osi ze ścianą oddzielającą łazienkę od sypialni. Gwarantuje to użytkownikowi łazienki - nawet gdy szyby nie są zasłonięte - komfort intymności. Od strony wejścia do pomieszczenia widoczna jest właściwie tylko umywalka - biała, prosta forma osadzona na długim blacie z drewna wenge. Przestrzeń ta również rozwiązana została bardzo funkcjonalnie - pod blatem znajdują się szuflady i półka, nad umywalką - przez całą długość blatu - rozpościera się lustro.

Centralnym punktem części łazienkowej jest wanna umieszczona pomiędzy strefą w.c. i natryskiem. Sedes oraz bidet zostały zawieszone na ścianie z betonu, a ich strefa podkreślona ciemnym drewnem na podłodze. Tuż za wanną znajduje się duży, wygodny natrysk-atrium. Jest to transparentna konstrukcja otwarta z dwóch stron. Przestrzeń brodzika projektant analogicznie jak strefę w.c. zaakcentował ciemnym drewnem.

Powstało wnętrze przestronne i neutralne. Poprzez użyte materiały - drewno wenge, beton oraz jasny gres - jest ono także eleganckie.

 

AUTOR PROJEKTU

Łukasz Pastuszka (23 lata), student Politechniki Łódzkiej na wydziale Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska. Zajmuje się projektowaniem domów jednorodzinnych, obiektów użyteczności publicznej, mebli, grafiki. Projektuje sam, ale od 3 lat współpracuje również z firmami architektonicznymi (m.in. Detal Biuro Obsługi Inwestora). Odbył m.in. praktykę w biurze architektonicznym firmy Velux w Danii, co zaowocowało późniejszą współpracą z firmą. Laureat m.in. międzynarodowego konkursu Velux A/S international scholarship.

www.ludesign.prv.pl

REKLAMA

REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA