Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

REKLAMA

W jaki sposób powiększyć optycznie niewielką łazienkę? Posłużyć się budulcem lekkim i eterycznym – światłem. Prezentujemy odważny pomysł na łazienkę pełną blasku.
Prezentowany projekt zakłada, że niewielka (5,5 m2) łazienka sąsiadować będzie z sypialnią. Projektant chciał zatem wykorzystać to sąsiedztwo, aby wprowadzić do łazienki więcej światła. Rozwiązaniem okazała się ściana z matowego szkła pomiędzy łazienką a sypialnią. Dzięki temu niewielka przestrzeń łazienki jaśnieć będzie dziennym światłem, a matowe szkło zapewni niezbędną intymność.
Na tym jednak nie koniec przygód ze światłem w roli głównej. Elementem, który w prezentowanym projekcie zwraca największą uwagę, jest z pewnością wanna, z  boku której zainstalowano matową satynowaną szybę. Podświetlona od środka, stanowi główne źródło sztucznego światła w łazience, z racji dużego natężenia promieniujące jasnym blaskiem na całą przestrzeń. Pomysł na świecącą w ciemnościach wannę, choć odważny, znajdzie z pewnością zwolenników wśród tych, którzy  cenią rozwiązania nowoczesne i niekonwencjonalne.
Światło okazało się także kluczem przy projektowaniu strefy umywalkowej. Umywalka jest wykonana z czarnego marmuru jako jeden element wraz z blatem. Jednak to, co najciekawsze, zostało ukryte głębiej. Dolną część umywalki wykonano bowiem z dwóch, podświetlonych od dołu warstw matowego szkła. Niejako przy okazji pozwoliło to także schować odpływ wody pod jedną ze szklanych warstw, tak, że dla użytkownika widoczny jest jedynie odpływ szczelinowy.
Nietypowe źródła jasnego światła, takie jak wanna czy spód umywalki oraz kontrastowa czerń marmurowego blatu i ściennych płytek ceramicznych sprawiają, że łazienka staje się miejscem wysmakowanym i nieco tajemniczym. Świeżość tej przestrzeni podkreślają dodatkowo  zielone tafle plexi służące jako parawan oddzielający strefę kąpielową. Tafle plexi w wesołym, wiosennym  kolorze służą też jako przesuwana i chowana w ścianie zasłona znajdujących się na jednej ze ścian półek.
Pomimo tak wielu nietypowych rozwiązań projektowych zastosowanych na małej przestrzeni  projektantowi udało się uniknąć efektu przytłoczenia dzięki oszczędności aranżacji i konsekwentnej kolorystyce. Jedno jest pewne. Choć nie jest to wnętrze, które zachwyci każdego, trafi z pewnością do tych, którzy nie boją się odważnych pomysłów i nietypowych rozwiązań.

AUTOR PROJEKTU
Łukasz Pastuszka

Zajmuje się projektowaniem domów, obiektów użyteczności publicznej, wnętrz, mebli oraz grafiki. Pracował w biurach architektonicznych w Danii oraz Szwajcarii. Jest współautorem luksusowego hotelu w Marrakeszu (Maroko), autorem wnętrz salonu urody Beauty Planet w łódzkiej Manufakturze. Zajął drugie miejsce w konkursie na projekt roku magazynu Dom & Wnętrze,  pierwsze miejsce w konkursie Velux Intership oraz pierwsze miejsce w konkursie architectstudent.net. logo design. www.ludesign.prv.pl

REKLAMA

REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA