Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Projektanci znaleźli znakomity sposób na pogodzenie gustów dziecięcych i dorosłych użytkowników łazienki. Stworzyli przestrzeń, która zachwyca dzieci scenerią rodem z filmu \"Gdzie jest Nemo\", a dorosłym pozwala odpocząć w niebanalnym i pomysłowo zaaranżowanym wnętrzu.

REKLAMA

Projektanci znaleźli znakomity sposób na pogodzenie gustów dziecięcych i dorosłych użytkowników łazienki. Stworzyli przestrzeń, która zachwyca dzieci scenerią rodem z filmu \"Gdzie jest Nemo\", a dorosłym pozwala odpocząć w niebanalnym i pomysłowo zaaranżowanym wnętrzu.

Dominantą wnętrza stała się przede wszystkim jego nietypowa kolorystyka - morskie, szmaragdowo-niebieskie barwy skojarzone z odcieniami piasku. Efekt nietypowości tej przestrzeni osiągnięto dzięki oryginalnym dekoracjom ściennym, z pewnością przykuwającym uwagę każdego użytkownika. Wykonano je z ręcznie formowanej i impregnowanej mieszanki gipsu, która ułożona na ścianach w roślinne kształty i pomalowana w pastelowe odcienie stworzyła niezwykły ornament. Dzięki tak nietypowemu rozwiązaniu łazienka - miejsce codziennych czynności, zyskała wyjątkowo niecodzienną aranżację. Jej ściany wyglądają jakby oplotły je smukłe morskie rośliny, kołyszące się pod naporem podwodnych fal. Wiotkie i finezyjne kształty oraz pastelowe barwy sprawiają, że przestrzeń łazienki jawi się niczym sceneria z baśni dla dzieci, a jednocześnie nieodparcie przywodzi na myśl dzieła mistrzów malarstwa secesyjnego, którzy upodobali sobie płynne faliste linie, asymetrię kompozycji i subtelną kolorystykę.

Dzięki tym zabiegom przestrzeń nabrała nierealnego charakteru, przywodzącego na myśl egzotyczne południowe plaże. Zaokrąglone opływowe kształty i niespokojne linie dają nieodparte wrażenie, że wnętrze łazienki faluje niczym ocean, co dodatkowo podkreśla nierówna linia płytek ceramicznych dostosowana do kształtu roślinnych ornamentów.

Aby nie stworzyć natłoku dekoracji, motywów i barw zrezygnowano

niemal całkowicie z wyposażenia pozostawiając jedynie najniezbędniejsze jego elementy - wannę, sedes i umywalkę na półpostumencie. Dzięki tym zabiegom cała przestrzeń została zorganizowana wokół ułożonej na podłodze mozaiki w kształcie ogromnej muszli. Została ona wykonana z potłuczonych płytek z tej samej kolekcji, którą wyłożono również ściany i podłogę, a kształtem i morsko-piaskową kolorystyką nawiązuje do stylistyki całego łazienkowego wnętrza.

Tak zaaranżowana łazienka stała się przemyślanym dziełem sztuki, w którym wszystkie części tworzą niestandardową, ale wyjątkowo harmonijną całość.

 

PROJEKT: GALERIA WNĘTRZ CONCEPT STUDIO

 

O KULISACH PROJEKTU

Beata Kozieradzka, architekt, współwłaścicielka Galerii Wnętrz Concept Studio

Pomysł na łazienkę pojawił się po rozmowie z inwestorami, którzy nie obawiali się niekonwencjonalnego wnętrza. Dzięki temu powstała bardzo fantazyjna przestrzeń inspirowana podwodnym światem, pełnym skamielin i roślin poddających się prądom morskim. To właśnie element ruchu był jednym z najtrudniejszych zadań do zrealizowania w tym projekcie. Zaproponowaliśmy kolorystykę pastelową, oświetloną promieniami słońca, wnikającymi w przestrzeń głębiny. Stąd przejście od błękitu przez zieleń aż do półcieni. Z łazienki tej korzysta trójka uroczych maluchów. To właśnie dla nich zastosowaliśmy kolory i formy, które mają pobudzać wyobraźnię i przenosić w świat fantazji. Mamy nadzieję, że czasami zastanawiają się \"gdzie jest Nemo\". Dla rodziców natomiast ma być to miejsce wyciszenia i relaksu po całodziennej bieganinie. Wyłaniająca się monstrualnej wielkości kolorowa muszla wykonana została z rozłupanej glazury ściennej i ustawia funkcjonalnie całą przestrzeń. Wokół niej powstała niewielka ścianka z umywalką, skrywająca po drugiej stronie miskę ustępową. Ta kolorowa mozaika, rzucająca się w oczy po wejściu do łazienki, uświadamia nam nierealność tej przestrzeni.

REKLAMA

REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA