Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

REKLAMA

W czerwcu zakończono 12. już edycję konkursu Sanitec Koło „Projekt Łazienki”. W tym roku ocenie jury poddano aż 222 projekty. Ich tematem było zagospodarowanie praskiego brzegu Wisły w pobliżu powstającego Stadionu Narodowego. Współorganizatorem tegorocznej edycji „Projekt Łazienki” było Miasto Stołeczne Warszawa.

Co roku z coraz większą przyjemnością i ciekawością oglądam prace zgłaszane do konkursu organizowanego przez Sanitec Koło. Głównym tego powodem jest świetnie dobrana tematyka poszczególnych edycji. Tu – zapewne po raz kolejny – warto podkreślić wartość, jaką niesie ze sobą zmiana formuły konkursu: od 2006 roku nie są to bowiem projekty studyjne, a projekty koncepcyjne toalet publicznych wpisane w realne warunki wybranych miejsc Polski. Miejsc oczywiście bardzo specyficznych, ważnych z perspektywy szerokiej grupy społeczeństwa – jak np. nabrzeże Wisły w Kazimierzu Dolnym, Tatrzański Park Narodowy, Dworzec Centralny w Warszawie, a teraz także brzeg Wisły w Warszawie. Z założenia prace nagradzane w konkursie „Projekt Łazienki” mają szansę na realizację, a każdy ze stających w szranki młodych projektantów może zaistnieć w szerszej świadomości zainteresowanych tematem architektury, a także toalet publicznych. Nie dziwi zatem fakt, że rywalizacja budzi coraz więcej emocji. Można sądzić, że wpływa to także na wzrost poziomu zgłaszanych do konkursu prac – potwierdza to jury, a także osobista obserwacja. 
W tym roku zgłoszone do konkursu prace oceniało jury w składzie: architekci prof. Ewa Kuryłowicz i Maciej Miłobędzki, Andrzej Jakubiak zastępca prezydenta m. st. Warszawy, Marek Piwowarski pełnomocnik Prezydenta m. st. Warszawy ds. zagospodarowania nabrzeży Wisły, architekt Jan Godlewski z Wydziału Estetyki Przestrzeni Publicznej w Biurze Architektury i Planowania Przestrzennego Urzędu m. st. Warszawy oraz  Przemysław Powalacz, prezes zarządu Sanitec Koło. Po wydaniu werdyktu, Marek Piwowarski powiedział:  – Zgłoszone do konkursu prace reprezentowały bardzo wysoki poziom i dojrzałość młodych projektantów. Uczestnicy brali pod uwagę walory użytkowe oraz estetyczne projektowanego sanitariatu, a także uwzględniali otaczającą go przes-trzeń. Wszystkie prace to przemyślane rozwiązania, dostosowane do lokalizacji oraz specyfiki terenu, dlatego wybór najlepszego pomysłu był bardzo trudny. Zakładamy, że do końca tego roku uda nam się przygotować wszystkie niezbędne dokumenty do realizacji zwycięskiego projektu. Chcielibyśmy, aby toaleta nad Wisłą powstała do końca 2011 roku.
Za te ambitne plany pozostaje trzymać kciuki. Niezmiennie kibicować warto także tej  inicjatywie Sanitec Koło wyróżnionej ostatnio „Laurem Odpowiedzialności” w konkursie „Dobre Praktyki CSR” organizowanym przez PKPP Lewiatan. „Projekt Łazienki” to bowiem przedsięwzięcie adresowane nie tylko do młodych architektów i projektantów, ale również wszystkich, którym zależy na standardzie polskich toalet publicznych – co by nie mówić, wspólnego dobra.
MARTA MATRACKA
RYSUNKI: SANITEC KOŁO

GRAND PRIX
Praca nr  44,  autorzy: Katarzyna Szpicmacher, Maja Matuszewska, Aleksandra Krzywańska (Warszawa)
Bryła budynku składa się z modułów funkcjonalnych wykonanych z lekkiego i łatwego w utrzymaniu czystości Corianu. Każdy z modułów wyznacza kolejne strefy funkcjonalne: toaletę damską, toaletę męską, toaletę dla osób niepełnosprawnych, pokój dla niemowląt, przebieralnie + prysznice, wypożyczalnię sprzętu plażowego. Wnętrze doświetlone jest perforacją, która na zewnątrz układa się w ciekawy wzór graficzny. Oprócz tego, że w dzień rozjaśnia ona wnętrze toalety, w nocy tworzy świetlisty akcent w przestrzeni. Modułowy charakter całości pozwala na jej dowolne ułożenie i dopasowanie w zależności od wymogów i potrzeb innych toalet. Charakterystyczna drewniana obudowa wykonana z jednego pasa, może być prowadzona w dowolny sposób układając się w rampy, pas komunikacyjny czy dach.
Jury w uzasadnieniu werdyktu podkreślało: „Projekt bardzo trafnie interpretuje główny problem tegorocznej edycji konkursu, czyli wpisanie sanitariatu w naturalny krajobraz Wisły Warszawskiej. Praca podkreśla spacerowy charakter nadrzecznych lasów, odwiedzanych przez pieszych, rowerzystów oraz potencjalnych plażowiczów. Jednocześnie komponuje się z topografią terenu bez konieczności eliminacji okolicznych drzew i zakłócania naturalnego obrazu lasu łęgowego.”

WYRÓŻNIENIE I STOPNIA
Praca nr 216, autorzy: Bartosz Wróbel, Urszula Świtaj (Poznań)
Inspiracją dla projektu stała się drewniana forma szałasu zbudowana przez dzieci. „Toaleta szałas” jest przykładem budynku łączącego w sobie zalety nowoczesnej konstrukcji wykonanej ze szkła i stali oraz walory estetyczne naturalnego materiału – wikliny. Połączenie szkła oraz okładziny wiklinowej daje ciekawe efekty świetlne, dzięki czemu budynek prezentuje się doskonale tak w dzień, jak i w nocy. Dostępność obiektu przez użytkowników przez cały rok zapewnia zastosowanie pod konstrukcją podłogi budynku swego rodzaju pustki powietrznej – podobne rozwiązania z powodzeniem stosowane są w założeniach osiedlowych w Holandii. Wyporność pustki powietrznej jest na tyle duża, by budynek toalety w miarę podnoszenia się stanu wody w Wiśle cały czas unosił się na jej powierzchni. Połączenie z wysokim brzegiem rzeki zapewnia kładka zamocowana do betonowego nabrzeża oraz podłogi obiektu za pomocą ruchomych przegubów.

WYRÓŻNIENIE II STOPNIA
Praca nr 118, autorzy: Michał Czerwiński, Izabela Nowak, Marcin Perka (Kutno)

Niewątpliwie największą atrakcją tego pomysłu jest umieszczenie toalety na palach, co kojarzy się z tradycyjnymi rozwiązaniami architektonicznymi typowymi dla rozlewisk i mokradeł. Na wysokości 7 metrów ponad poziomem terenu autorzy projektu zaproponowali blisko stumetrowy taras rekreacyjny. Na piaszczystą część plaży prowadzi malowniczo przepleciona miedzy drzewami rampa. Budynek został wykonany w technologii szkieletowej drewnianej. Ze względu na występującą wodę gruntową oraz okresowe podtopienia, fundament obiektu stanowią pale drewniane o średnicy 20 cm zabezpieczone przed rozwarstwieniem stalowymi obejmami. Wnętrze toalet pomalowano szarą farbą olejną o wysokim połysku, co ułatwia utrzymanie w czystości.

WYRÓŻNIENIE II STOPNIA
Praca nr 56, autorzy: Marta Fomienko, Jakub Dakowicz (Gdańsk)
Głównym założeniem projektu jest zastosowanie pontonów, które w czasie wylewu rzeki miałyby unosić platformę z toaletą publiczną oraz pomost, który na nią prowadzi od strony stadionu. Cała platforma wraz z pomostem jest konstrukcją stalową pokrytą drewnem – daje to wrażenie lekkości konstrukcji. Komunikacja prowadząca do sanitariatu oraz na plażę jest również zaprojektowana z myślą o osobach niepełnosprawnych. Podczas niskiego stanu wód pomost stanowi rampę o długości około 90 metrów o nachyleniu 6%. Wykorzystane materiały: surowy beton na ścianach oraz drewno na podłodze. We wnętrzach toalet zostały umieszczone fotografie dawnych warszawskich plaż miejskich. W projekcie przewidziane zostało również naturalne doświetlenie dwóch toalet – męskiej i damskiej, przez zastosowanie otworów w stropie o szerokości 60 cm.

WYRÓŻNIENIE III STOPNIA
Praca nr 16, autorzy: Henryk Struski, Anna Dzierżon, Marek Struski (Katowice)
Toaleta podzielona została na dwie części: górną z toaletami oraz część sezonową. Część górna z toaletami dostępna jest z wysokości drogi. Część sezonowa ma natomiast formę otwartego pokoju plażowego, w którym znajdują się podstawowe elementy obsługujące kąpielisko. W przestrzeni tej zastosowano podwieszone natryski oraz przebieralnie. Spójna i niezdefiniowana forma kleksa pod budynkiem to utwardzona nawierzchnia antypoślizgowa. Ta część łączy się z wkomponowaną w skarpę nabrzeża pochylnią zapewniając łatwy dostęp do plaży osobom niepełnosprawnym, ułatwiając im aktywne uczestniczenie w plażowaniu.

WYRÓŻNIENIE III STOPNIA
Praca nr 36, autorzy: Maciej Bednarski, Jakub Skowron (Kraków)
Architekturę zespołu toalet tworzą dwa elementy – na pierwszy składają się toalety oraz pomieszczenie do przechowywania i wydawania leżaków, drugi to wykonana z drewnianych desek rampa. Obiekt podzielony jest także na dwie części funkcjonalne: górna dostępna jest cały rok, dolna – z przebieralniami i natryskami – sezonowo. Podział „na dwa” podkreśla także zróżnicowanie materiałowe tych części. Toaletę zaprojektowano w konstrukcji stalowej, szkieletowej.

WYRÓŻNIENIE III STOPNIA
Praca nr 128, autorzy: Krzysztof Czech, Grzegorz Ostrowski (Gliwice)

Program funkcjonalny toalety został rozbity na trzy części. Każda z nich zaprojektowana została w lekkiej, drewnianej konstrukcji ze ścianami wypełnionymi wełną mineralną i obitymi deskami. Wewnątrz zastosowano szkło profilowe – materiał łatwy do czyszczenia i odporny na uszkodzenia oraz płytę gipsowo-kartonową impregnowaną. Każda z zaprojektowanych części toalety posiada pływak pod płytą żelbetową, który umożliwia podniesienie obiektu w czasie powodzi.

REKLAMA

REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA