Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

REKLAMA

Prezentowana łazienka tworzy jedną całość przestrzenną z sypialnią (łącznie 26,2 m2 z czego łazienka 10,5 m2 ). Zabieg łączenia obu pomieszczeń, ostatnio dość chętnie proponowany przez projektantów, tu znalazł jeszcze inną postać.
Pomieszczenie zaprojektowano jako adaptację budynku pofabrycznego na apartamenty, w tym przypadku kawalerkę. Klimat starej fabryki oddaje ponadstandardowa wysokość pomieszczenia oraz charakterystyczna architektura okien. Ma to niebagatelne znaczenie nie tylko jeśli chodzi o estetykę wnętrza, ale także o stronę użytkowo-praktyczną korzystania z pomieszczenia. Naturalne światło rozświetla poszczególne strefy użytkowe, a na człowieka działa witalizująco.
Duża wysokość pomieszczenia pozwoliła zróżnicować poziom podłogi, a tym samym wydzielić dwie strefy użytkowe – relaksacyjną i higieniczną.  Na wyższym, relaksacyjnym poziomie znajduje się łóżko, szafa-garderoba ciągnąca się przez całą długość pomieszczenia oraz  wanna wpuszczona w posadzkę. Poziom niżej (czyli w pewien sposób ukryta) znajduje się strefa w.c. –  sedes i bidet zawieszone na betonowej ścianie. Zdaniem projektantów dzięki takiemu zabiegowi cała przestrzeń nabiera przyjaznych proporcji, a wydzielenie poszczególnych funkcji nie pociąga za sobą konieczności stosowania stałych przegród. Ponadto, podniesienie poziomu podłogi do linii okien sprzyja lepszemu doświetleniu wnętrza. Skorzysta na tym zwłaszcza przestrzeń umywalki, która umieszczona została naprzeciw jednego z okien.
Projektanci zwracają także uwagę na oświetlenie, które zostało zaprojektowane specjalnie na potrzeby tego wnętrza. Składa się ono z silnych (energooszczędnych) lamp zainstalowanych nad szafą-garderobą. Odbicia promieni światła od sufitu i ścian generują łagodną poświatę. Dodatkowo linię przejścia wzdłuż szafy wyznaczają punktowe reflektory wbudowane w podłogę. Pełnią one nie tylko rolę dekoracyjną, ale także użytkową – wyznaczają ciąg komunikacyjny. Jest to niezwykle istotne rozwiązanie zwłaszcza w obliczu dość bliskiego sąsiedztwa schodów.  Oświetlenie umywalki i lustra wkomponowanego w okno zapewnia przemysłowa lampa na wysięgniku.
Kto mógłby zamieszkać w takiej przestrzeni? Rozwiązania łączące w jedno łazienkę (z reguły jest to wyłącznie strefa kąpielowa!) i sypialnię postrzegane są  z ostrożnością. Tu zaś dochodzi także obecność strefy w.c. – kulturowo traktowanej jako przestrzeń osobna, wyjątkowo intymna. Na pewno projekt przeznaczony jest dla osób otwartych na nowe pomysły, bezkompromisowych, lubiących łamać schematy i swoje przyzwyczajenia. I przede wszystkim dla osób bliskich sobie. 
(AN)

AUTORZY PROJEKTU
grupa kreatywna exaequo
Lech Jarniewicz i Marcin Kosiński
Współpracują od 2 lat projektując budynki i wnętrza użyteczności publicznej  oraz wnętrza mieszkalne. Większość ich realizacji to projekty korporacyjne, ale tworzą również dla prywatnych inwestorów. Za najważniejsze w swojej pracy uważają kreatywność i świeżość pomysłu, a także poszanowanie kontekstu miejsca i potrzeb inwestora.
www.exaequo.pl


 

REKLAMA

REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA