Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

REKLAMA

Zakończono 13. edycję konkursu Sanitec Koło „Projekt Łazienki”. W tym roku zadaniem młodych projektantów było stworzenie koncepcji toalety publicznej dla ulicy Piotrkowskiej w Łodzi. Wśród nadesłanych prac znalazły się koncepcje reprezentujące wiele nurtów architektonicznych – od form historyzujących, przez minimalistyczne, aż po wizje awangardowe z wykorzystaniem niestandardowych materiałów i konstrukcji.

Na konkurs organizowany przez firmę Sanitec Koło, wspólnie z Urzędem Miasta Łodzi i Fundacją Ulicy Piotrkowskiej, wpłynęła rekordowa liczba 352 prac. Organizatorzy oczekiwali od projektantów stworzenia koncepcji toalety publicznej dla Piotrkowskiej, która m.in. wpisywałaby się w układ urbanistyczno-architektoniczny tej części miasta z możliwością jej powtórzenia w #innych lokalizacjach. Siedmioosobowe jury w składzie: prof. dr. hab. arch. Ewa Kuryłowicz #(Wydział Architektury PW, APA Kuryłowicz & Associates), Mariusz Sokołowicz (kierownik Oddziału Ulicy Piotrkowskiej), dr arch. Włodzimierz Adamiak (Instytut Architektury PŁ), prof. PŁ Marek Janiak (Fundacja Ulicy Piotrkowskiej), projektant Janusz Kaniewski (Kaniewski Haute Design), arch. Wojciech Szygendowski (Łódzki Wojewódzki Konserwator Zabytków) oraz Przemysław Powalacz (prezes zarządu Sanitec Koło) uznało, że żadna z prac nie spełniła kryteriów, określonych w wytycznych konkursowych. W związku z tym nie przyznano Grand Prix ufundowanej przez Prezydenta Miasta Łodzi. Najwyższą ocenę jury i wyróżnienie I stopnia uzyskała praca zespołu studentów z Politechniki Śląskiej.
Projekt stanowi interesującą interpretację ducha ulicy Piotrkowskiej i jednocześnie miasta Łodzi poprzez delikatne odwołanie się do metafory maszyny i pracujących w niej ruchomych tłoków, oferując jednocześnie rozwiązanie współczesne i spełniające warunek powtarzalności  – tak swój wybór uzasadnili członkowie Jury.
Oprócz wyróżnienia I stopnia, Jury przyznało dwa równorzędne wyróżnienia II stopnia i trzy równorzędne wyróżnienia III stopnia. Laureatami konkursu zostali również zdobywcy wyróżnienia Internautów.
Wśród nagrodzonych są studenci i młodzi absolwenci kierunków architektonicznych z uczelni w Białymstoku, Gliwicach, Łodzi, Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu. Liczba nadesłanych na konkurs prac reprezentujących uczelnie z całego kraju, świadczy o potrzebie rozwiązania ważnego społecznie problemu toalety miejskiej. Po zakończeniu konkursu powstanie katalog prac koncepcyjnych laureatów. Zostanie on udostępniony jednostkom samorządów terytorialnych, które będą mogły wybrać do realizacji dowolny projekt.
Tradycyjnie już, także Internauci przyznali swoje wyróżnienie podczas głosowania na specjalnej stronie konkursowej. Najwięcej głosów – 3792 – spośród ponad 40 tysięcy oddanych, uzyskała praca Emilii Modrzewskiej oraz Norberta Dąbrowskiego.
(MM)
FOT. SANITEC KOŁO



WYRÓŻNIENIE I STOPNIA
Praca nr 322, godło 15 02 18
Autorzy: Bartłomiej Ordon, Izabela Niemkowska,
Alicja Dziurosz

Konstrukcja zaprojektowanej toalety opiera się na żelbetowej ścianie i profilach aluminiowych. Na profilach zamocowane są tafle hartowanego szkła, między które – w momencie wejścia do toalety osoby, która chce z niej skorzystać – wsuwana jest kurtyna z mlecznego plexi. Pozostawienie toalety przestrzenią „otwartą”, widoczną dla wszystkich użytkowników ulicy Piotrkowskiej w zamierzeniu projektantów miało być żywą reklamą wyposażenia łazienkowego Sanitec Koło. Jednak wzbudziło ono wątpliwości Jury, które opisało je w uzasadnieniu werdyktu: „W obliczu możliwości realizacji tego rozwiązania Jury uważa, że zbyt jednoznaczna ekspozycja sprzętów mogłaby odstraszać potencjalnych użytkowników od wejścia do kabiny” – podkreślono. Ciekawym nawiązaniem do włókienniczych tradycji Łodzi, jest w przypadku tego projektu koncept posadzki toalety – pod taflą szkła umieszczono wielobarwne szpulki nici. Jury podkreślało także powściągliwość przestrzennej formy projektu, która pozostaje w zgodzie z jej przeznaczeniem funkcjonalnym i możliwością powtórzenia z wariantowaniem.



WYRÓŻNIENIE RÓWNORZĘDNE II STOPNIA
Praca nr 70, godło 60 05 09
Autorzy: Łukasz Brzozowski, Daniel Dziczek

Konstrukcja toalety opiera się na jednej murowanej ścianie nośnej oraz dwóch ramach, w których umieszczone są tafle hartowanego szkła i drzwi. Całość tworzy minimalistyczny, przeźroczysty sześcian, który w stopniu minimalnym ingeruje w historyczną przestrzeń ulicy Piotrkowskiej. Dekoracyjne i najbardziej charakterystyczne dla projektu kotary pozostają odsłonięte kiedy nikt nie użytkuje toalety. Dzięki temu łazienka sprawia wrażenie miejsca publicznego, dostępnego dla wszystkich. Po wejściu użytkownika do toalety i uiszczeniu opłaty, kotary automatycznie zaczynają się zasuwać. Jury w uzasadnieniu podkreśliło, że: „autorzy przekraczają granicę wypowiedzi jedynie architektonicznej i tworząc scenariusz przewidywanych wydarzeń, interakcji i spostrzeżeń towarzyszących zazwyczaj happeningowi, wkraczają w obszar sztuki współczesnej, również poprzez fakt wciągnięcia w zakres dzieła treści wstydliwych, czy intymnych i to w tak eksponowanym miejscu, jak główna ulica dużego miasta”.


WYRÓŻNIENIE RÓWNORZĘDNE II STOPNIA
Praca nr 43, godło 56 39 11
Autorzy: Marcin M. Sieradzki, Bartłomiej Kuriata

Założeniem projektantów było stworzenie obiektu nie kojarzącego się w oczywisty sposób z tradycyjnymi szaletami publicznymi, a tym bardziej z gotowymi toaletami typu toi-toi. Stąd historyzujący charakter bryły i zastosowanie wysokiej jakości materiałów. Obiekt posiada liczne elementy nawiązujące do tradycji Łodzi, co także podkreślało w swym uzasadnieniu Jury, dodając że: „smukła forma obiektu korzystnie wpływa na identyfikację toalety w gęstej zabudowie śródmieścia Łodzi i podkreśla jej dodatkowe funkcje – nośnika informacji”.


WYRÓŻNIENIE RÓWORZĘDNE III STOPNIA
Praca nr 42, godło 11 29 85
Autorzy: Maciej Armanowski, Michał Cichy

Założeniem projektu było stworzenie toalety publicznej, która swoją formą pasowałaby do każdego miejsca wytypowanego w warunkach konkursu, a jednocześnie podkreślała walory otoczenia, w jakim ma się znaleźć. Konstrukcja obiektu opiera się na ścianach żelbetowych o wymiarach 3x3 m i zakłada powtarzalność tych modułów. Przedstawiony projekt wykorzystuje powierzchnię Placu Rubinsteina. Autorzy projektu zabudowali jeden z jego narożników, tworząc tym samym przestrzeń kulturalną – amfiteatr. Poniżej zaprojektowano przestrzeń toalety publicznej z interaktywnym punktem informacji miejskiej. 


WYRÓŻNIENIE RÓWORZĘDNE III STOPNIA
Praca nr 6, godło 06 66 76
Autorzy: Paweł Przerwa, Zofia Wojtach, Małgorzata Gwizd

Projekt konsekwentnie wykorzystuje ideę reusingu. Konstrukcja toalety wykorzystuje bowiem elementy starych łódzkich fabryk (części starych maszyn i urządzeń technologicznych), które najczęściej przy ich remoncie są wyrzucane. Dzięki temu każda toaleta może mieć formę niepowtarzalnej, industrialno-futurystycznej rzeźby. Jury w uzasadnieniu werdyktu podkreślało konsekwencję autorów w próbie zaprojektowania miejskiej toalety opartej na idei #reusingu oraz nadania drugiego życia przedmiotom, które według autorów pracy, stanowią wyróżnik poprzemysłowej Łodzi.


WYRÓŻNIENIE RÓWORZĘDNE III STOPNIA
Praca nr 218, godło 00 07 28
Autorzy: Krzysztof Grześków, Łukasz Hajduk, Katarzyna Laskowska

Forma toalety odzwierciedla trzy czynności użytkownika łazienki, co zostaje podkreślone przez jej ruchomość. Umożliwia to konstrukcja przegubowa połączona z posadzką toalety. Nawiązując do włókienniczych tradycji Łodzi, ruchomą konstrukcję pokryto tkaniną, która od wewnątrz dodatkowo uzupełniona jest przez swój wodoodporny, gumowany odpowiednik. Jury w uzasadnieniu podkreślało oryginalność projektu, a także próbę włączenia przechodnia w swoistą „grę uliczną”, polegającą na  prowokowaniu go do refleksji nad tym, „co kryje się w worku”, jednocześnie wskazując na trudności w realizacji tego projektu. 


WYRÓŻNIENIE INTERNAUTÓW
Praca nr 203, godło 25 04 12
Autorzy: Emilia Modrzewska, Norbert Dąbrowski

Wyróżniona przez Internautów praca swym stylem nawiązuje do obowiązującej w przemysłowej Łodzi secesji. Konstrukcja oparta jest na prostej bryle pokrytej betonowymi płytami. Jej ciekawym uzupełnieniem jest drewniana ławka na jednej ze ścian toalety.

 

REKLAMA

REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA