Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kulinarna rywalizacja w hotelu Grupy PSB

  • Autor: Ryneklazienek.pl, arr
  • 29 paź 2016 19:59
Kulinarna rywalizacja w hotelu Grupy PSB
fot. Grupa PSB

Grupa Polskie Składy Budowlane S.A. jest właścicielem hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness. W marcu przyszłego roku odbędzie się tu dwunasta edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”.

REKLAMA

Pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo, prekursor i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce, szef kuchni executive i restaurator, oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski. To też kucharz gotujący dania dla Prezydenta RP, dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy i sportowców zarówno w Polce, jak i we Włoszech. Giancarlo jest już bez wątpienia legendą kulinarną oraz jednym z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce.
 
„Arte Culinaria Italiana” to konkurs odbywający się cyklicznie od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Pomimo kilkuletniej przerwy, ten jeden z najbardziej prestiżowych konkursów odbył się po raz kolejny w bieżącym roku. W 2017 roku, w dniach 10 - 12 marca, odbędzie się po raz dwunasty w restauracji Ponidzie w Hotelu**** Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness. To właśnie tu w szranki stanie 12 ekip kucharzy z całej Polski, gotujących w najlepszych i najbardziej uznanych restauracjach w kraju. 

W rywalizacji kulinarnej, w dodatkowym konkursie dla Gwiazd wystąpią znane osobistości telewizyjne, organizatorzy szykują dla Gości niespodziankę. Arte Culinaria Italiana to jedyny konkurs, w którym zwycięzcy otrzymują medale z prawdziwych kruszców. Sponsorem Strategicznym wydarzenia jest marka Philipiak Milano, a Sponsorem Głównym marka Mille Sapori.

Do tej pory w jury konkursu zasiadali najznamienitsi szefowie kuchni z Polski i z zagranicy, znane osoby ze świata mediów, mi. in. Andrzej Polan, Kurt Scheller, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Jerzy Pasikowski, Krzysztof Szulborski, Joanna Profus, Renata Pękul, Paweł Stasiak, Tomasz Kozłowicz, Zygmunt Chajzer, Andrzej Grabarczyk, Grzegorz Wąś.
Podczas konkursu kucharze przygotowywali potrawy ze świeżymi truflami, samodzielnie robili makarony, czy też gotowali risotto z użyciem Prosseco. Patronat nad konkursem do tej pory obejmowały: Ambasada Włoska, Włoski Instytut Handlu Zagranicznego oraz władze miast, w których odbywało się coroczne wydarzenie.

Podczas organizacji konkursów opiekę merytoryczną sprawowały: Włoskie Stowarzyszenie Kucharzy (Federazione Italiana Cuochi), Greckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni , Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni.


REKLAMA


Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA