Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Toaleta pod wzgórzem - Płock ma już swój projekt toalety!

  • Autor: AK
  • 23 cze 2016 10:08
Toaleta pod wzgórzem - Płock ma już swój projekt toalety!
W 18. edycji konkursu Koło zwyciężył projekt autorstwa dwójki poznańskich, młodych projektantów - Stanisława Łakińskiego i Łukasza Spychaja.
Toaleta pod wzgórzem - Płock ma już swój projekt toalety!
Toaleta pod wzgórzem - Płock ma już swój projekt toalety!
Toaleta pod wzgórzem - Płock ma już swój projekt toalety!
Toaleta pod wzgórzem - Płock ma już swój projekt toalety!
Toaleta pod wzgórzem - Płock ma już swój projekt toalety!
Toaleta pod wzgórzem - Płock ma już swój projekt toalety!
Toaleta pod wzgórzem - Płock ma już swój projekt toalety!
Toaleta pod wzgórzem - Płock ma już swój projekt toalety!
Toaleta pod wzgórzem - Płock ma już swój projekt toalety!
Toaleta pod wzgórzem - Płock ma już swój projekt toalety!

22 czerwca poznaliśmy laureatów 18. edycji konkursu Koło na projekt łazienki. Przed uczestnikami stanęło zadanie stworzenia koncepcji toalety publicznej przy Al. Roguckiego w Płocku. Zwyciężył projekt autorstwa dwójki poznańskich, młodych projektantów - Stanisława Łakińskiego i Łukasza Spychaja.

REKLAMA

W tym roku organizatorzy konkursu KOŁO otrzymali blisko 300 zgłoszeń. Zadaniem uczestników było przygotowanie projektu wolnostojącej toalety miejskiej, uwzględniającego dodatkowe funkcje budynku (Toaleta plus), dopasowanego do otoczenia Al. Antoniego Roguckiego w Płocku wraz z zaplanowanym miejscem rekreacji i wypoczynku dla mieszkańców.

Partnerem Konkursu KOŁO na projekt łazienki 2016 jest Urząd Miasta Płock. Miasto wyraziło gotowość budowy toalety wg. projektu konkursowego, któremu została przyznana nagroda główna. Patronem medialnym wydarzenia jak co roku był magazyn Łazienka oraz portal RynekLazienek.pl.

Prace oceniało jury pod przewodnictwem prof. Ewy Kuryłowicz – Wydział Architektury PW, APA Kuryłowicz & Associates, w składzie:

Dorota Chudowska -Rączka, Przewodnicząca Zespołu ds. Estetyki Miasta Płocka
Jerzy Jaworski – Pracownia Architektoniczna Królikowski i Jaworski S.C.
Janusz Łabuz – Płocka Pracownia Projektowa Arch, Janusz Łabuz
dr Bolesław Stelmach – Stelmach i Partnerzy Biuro Architektoniczne Sp. z o. o.
Przemysław Powalacz - Prezes Zarządu Geberit Sp. z o.o.

Oprócz nagrody głównej, jury przyznało pięć wyróżnień w wysokości od 2 do 8 tysięcy złotych. Swojego wyboru dokonali także internauci w głosowaniu internetowym, które odbyło się na stronie konkursu. Jak podkreślają jurorzy - rywalizacja w tym roku była bardzo wyrównana, a poziom wszystkich prac - bardzo dojrzały.

- Większość polskich miast potrzebuje refleksji na temat przestrzeni sanitarnych i toalet publicznych. Zaprojektowanie i budowa takich obiektów to jedno - ale niezwykle ważnym aspektem jest też prawidłowa obsługa i troska o zachowanie jakości w takich obiektach - podkreślał Przemysław Powalacz.

Gala wręczenia nagród odbyła się w Domu Darmstadt w Płocku. 

Laureatami konkursu zostali: 

- Grand Prix (20 000 zł) - Stanisław Łakiński, Łukasz Spychaj
- Wyróżnienie I stopnia (8 000 zł) -  Antoni Łanocha, Agnieszka Biesaga
- Wyróżnienie II stopnia (4 000 zł) -  Michał Bakuła
- Wyróżnienie równorzędne III stopnia (2 000 zł) -  Kacper Radziszewski, Jakub Grabowski
- Wyróżnienie równorzędne III stopnia (2 000 zł) -  Damian Fryde, Szamil Jachimczyk, Damian Granosik
- Wyróżnienie równorzędne III stopnia (2 000 zł) -  Tomasz Marciniewicz, Zuzanna Szpocińska, Aleksandra Boniecka
- Wyróżnienie internautów (2 000 zł) – Bartosz Młynarski, Dariusz Michałkowski

Zgodnie z uzasadnieniem jury, najwyższą ocenę i Grand Prix przyznano projektowi autorstwa Stanisława Łakińskiego i Łukasza Spychaja za: „wyraźne ukształtowanie miejsca rekreacji, zabaw, spotkań, dla którego toaleta miejska jest tylko jednym z powodów do złożenia tam wizyty. Sztucznie ukształtowany wzgórek, kryjący toaletę będzie intrygował i zachęcał mieszkańców do różnorodnej aktywności. Porośnięta endemiczną roślinnością skarpa w lecie będzie miejscem spotkań, a w zimie górką saneczkową. Proekologiczne ukształtowanie przestrzeni trafnie odczytuje współczesne wyzwania, jakie stają przed humanistyczną sztuką, jaką jest architektura. Trafnie naniesiono obiekt na istniejący, wydeptany skrót pomiędzy ciągami pieszymi. Ciekawie rozwiązano strefę wejścia z ławką i miejscem na rowery. Użyto najprostszych naturalnych materiałów: beton i szkło.”


REKLAMA


Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA