Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Łazienka w błękicie: projekt salonu kąpielowego w... piwnicy

  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 05 sty 2018 12:19
Łazienka w błękicie: projekt salonu kąpielowego w... piwnicy
Projekt salonu kąpielowego stworzono z myślą o niewykorzystanych piwnicach. Proj. Małgorzata Mataniak-Pakuła. Fot. Marcin Sroka
Łazienka w błękicie: projekt salonu kąpielowego w... piwnicy
Łazienka w błękicie: projekt salonu kąpielowego w... piwnicy
Łazienka w błękicie: projekt salonu kąpielowego w... piwnicy
Łazienka w błękicie: projekt salonu kąpielowego w... piwnicy
Łazienka w błękicie: projekt salonu kąpielowego w... piwnicy

Skąpana w kolorach morza łazienka zapewnia relaks niczym na dzikiej plaży, urozmaicony jednak zdobyczami nowoczesnych technologii.

REKLAMA

Architekt Małgorzata Mataniak-Pakuła stworzyła niezwykłą strefę relaksu – SPA, które urządzić w domu może każdy posiadacz... niezagospodarowanej piwnicy lub pomieszczenia gospodarczego. – Pomyślałam sobie, że wiele osób ma niewykorzystane pomieszczenia tego typu, które można zaadaptować na domowe luksusowe SPA – opowiada autorka nietuzinkowego projektu.

Już na początku prac pojawił się spory problem – mianowicie, brak okna. Architekt potraktowała go jednak jako punkt wyjścia, na kanwie którego zbudowano oryginalną aranżację skąpaną w kolorach morza. – Jeśli SPA ma być luksusowe to powinno się w nim znajdować piękne duże okno tarasowe – snuje swoją opowieść Małgorzata Mataniak-Pakuła.

Ten efekt osiągnęłam poprzez rezygnację z płytkowania ściany i przesłonięcie jej dekoracyjną, mięsistą tkaniną w kolorze opalizującego turkusu, która przywodzi na myśl morskie klimaty – dodaje. Wprowadzony do wnętrza materiał nie jest jednak wyłącznie dekoracyjnym detalem budującym atmosferę, ale także praktycznym elementem wyposażenia wnętrza, który pozytywnie wpływa na jego akustykę, niwelując powszechne w łazienkach wykończonych płytkami, echo.

Swobodnie opadająca wzdłuż ściany niczym morskie fale tkanina to nie jedyny morski akcent. Harmonizują z nią dekoracyjne dodatki w postaci zachęcających do wypoczynku poduch wokół wanny oraz napinanego sufitu górującego nad pomieszczeniem. Ten ostatni, za sprawą połyskującej powierzchni i koloru głębokiej toni morskiej do złudzenia przypomina odwróconą taflę wodną i – używając słów autorki projektu – przenosi na brzeg oceanu. Adekwatną oprawą dla morskich błękitów i turkusów są płytki ceramiczne z serii Ground Pietra marki Inalco o piaskowej kolorystyce.

Pomieszczenie, jak na prawdziwy salon SPA przystało, oferuje możliwość relaksu na wiele sposobów. Błogie lenistwo zapewnia wanna z hydromasażem zamontowana na wysokości podniesionej o 65 cm podłogi, orzeźwienie – dwustanowiskowa strefa prysznica z nowoczesnymi deszczowniami i dyszami masującymi, a odnowę dla ducha i ciała, usytuowana naprzeciwko łaźnia parowa. Wypoczynkowi sprzyjają nie tylko wakacyjna paleta barw, ale również odwołania do natury w postaci białych kamyków w strefie prysznica czy roślin doniczkowych tu i ówdzie ożywiających wystrój wnętrza. Całości dopełnia kominek z otwartym, panoramicznym paleniskiem.

PROJEKT:  mgr inż. arch. Małgorzata Mataniak-Pakuła,  Projektowanie wnętrz, szybkie metamorfozy

ZDJĘCIA: Marcin Sroka

Projekt zrealizowany we współpracy z salonem Max-Fliz Katowice


REKLAMA


Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA