Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Łazienka z widokiem na Giewont: zobacz gotowy projekt

  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 22 marz 2017 10:57
Łazienka z widokiem na Giewont: zobacz gotowy projekt
Z poziomu sypialni przeszklona strefa kąpieli wydaje się być ujęta w swoistą futurystyczną kapsułę. Projekt: Jarosław Bzdek. Fot. Picturesart.pl
Łazienka z widokiem na Giewont: zobacz gotowy projekt
Łazienka z widokiem na Giewont: zobacz gotowy projekt
Łazienka z widokiem na Giewont: zobacz gotowy projekt
Łazienka z widokiem na Giewont: zobacz gotowy projekt
Łazienka z widokiem na Giewont: zobacz gotowy projekt

Położony wśród malowniczych krajobrazów Kościeliska dom ma łazienkę z widokiem na Giewont. Tak piękną scenerię kąpieli udało się uzyskać dzięki całkowitej przebudowie i przeszkleniu wnętrza.

REKLAMA

"Na samym początku, gdy zorientowałem się, jak wygląda układ pomieszczeń i jak cudowny jest tam widok, kazałem wyburzyć wszystkie ścianki i zaproponowałem łazienkę przeszkloną" - opowiada arch. Jarosław Bzdek. Sąsiadująca z łazienką sypialnia miała bowiem niczym niezakłócony widok na sam Giewont. "Zależało mi na tym, aby można było podziwiać go z wanny" - dodaje projektant.

Dzięki świetnie układającej się współpracy przy poprzedniej inwestycji (architekt projektował również wnętrza rodzinnego domu inwestorów - ten w Kościelisku jest rekreacyjny), klientka całkowicie zdała się na jego pomysły. Jednym z oryginalniejszych jest sposób, w jaki łazienkę oddzielono od sypialni. Z poziomu tej drugiej, przeszklona strefa kąpieli wydaje się być ujęta w swoistą futurystyczną kapsułę.

Taki zabieg pozwolił wyrównać proporcje pomiędzy niewielką łazienką, a sypialnią. Otulenie tej pierwszej cokołami przy podłodze i suficie pomogło stworzyć wrażenie większego pomieszczenia. Co więcej, dzięki zamknięciu łazienki w białe ramy, pogodzono obecność nowoczesnego szkła z tradycyjną deską w sypialni, a także uzyskano większą dowolność w doborze materiałów wykończeniowych w samej łazience. "Gdybym nie zrobił tego w ten sposób, musiałbym zdecydować się na drewniany sufit w łazience" - wyjaśnia architekt.

Spektakularna forma to jednak nie wszystko, co ma do zaoferowania wnętrze. To przede wszystkim pełnowartościowa łazienka, ze wszystkimi niezbędnymi jej elementami. W głębi pomieszczenia, w jednym rzędzie za wanną i umywalką znalazła się nowoczesna strefa prysznica, przesłonięta od przeszklonej części łazienki, zapewniającą intymność taflą mlecznego szkła. Z kolei po lewej stronie, zaraz przy wejściu do pomieszczenia schowano toaletę. WC z indywidualną umywalką wydzielono we wnęce, do której prowadzą szklane, mleczne drzwi.

Całość wykończono trzema rodzajami płytek: drewnopodobnymi na podłodze w przedsionku łazienki, klasycznymi płytkami imitującymi trwawertyn oraz, także imitującą ten kamień, mozaiką na fragmentach ścian. Przeszklonym powierzchniom dodającym lekkości wnętrzu wtórują efektownie podświetlone lustra nad toaletką i w strefie umywalki.

PROJEKT: arch. Jarosław Bzdek, 4K Interior

ZDJĘCIA I STYLIZACJA: Picturesart.pl


REKLAMA


Rekomendowane dla Ciebie

Komentarze

  • A klocka się stawia do wanny czy pod prysznicem?
    • Użytkownik, 2017-03-23 14:29:23

REKLAMA

REKLAMA