Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Salon kąpielowy w morskim stylu. Wybrzeże Toskanii tuż nad wanną!

  • Autor: Redakcja magazynu Świat Łazienek i Kuchni
  • 08 kwi 2014 07:58
 Salon kąpielowy w morskim stylu. Wybrzeże Toskanii tuż nad wanną!
Widok na Morze Śródziemne dubluje się i powiększa za sprawą dużego zwierciadła umieszczonego na prostopadłej ścianie. Proj. Lucyna Kołodziejska Fot. Bartosz Jarosz
 Salon kąpielowy w morskim stylu. Wybrzeże Toskanii tuż nad wanną!
 Salon kąpielowy w morskim stylu. Wybrzeże Toskanii tuż nad wanną!
 Salon kąpielowy w morskim stylu. Wybrzeże Toskanii tuż nad wanną!
 Salon kąpielowy w morskim stylu. Wybrzeże Toskanii tuż nad wanną!
 Salon kąpielowy w morskim stylu. Wybrzeże Toskanii tuż nad wanną!
 Salon kąpielowy w morskim stylu. Wybrzeże Toskanii tuż nad wanną!
 Salon kąpielowy w morskim stylu. Wybrzeże Toskanii tuż nad wanną!

Surowy, minimalistyczny styl salonu kąpielowego został ocieplony zdjęciem rozpostartym nad wanną. Lustro optycznie powiększyło wnętrze łazienki.

REKLAMA

Malowniczy, nadmorski pejzaż tuż nad wanną to nawiązanie do windsurfingu, który jest pasją pana domu.

Skojarzenia z morzem

Salon kąpielowy mieści się w gdyńskim mieszkaniu (64,5 m2), które z kolei znajduje się na nowo powstałym osiedlu „Komandorskie Wzgórza”. Sami mieszkańcy także są związani z żywiołem wody – zwłaszcza pan domu uwielbia windsurfing, co sprawia, że chętnie wypoczywa z żoną na Półwyspie Helskim. Początkowo deweloper zaplanował to wnętrze w innym wymiarze, dlatego proj. Lucyna Kołodziejska zdecydowała o wyburzeniu ścian, co przyczyniło się do pomniejszenia sypialni na rzecz łazienki. Dzięki temu zabiegowi, zarówno wanna, jak i bidet mogły zmieścić się na powiększonym o 1,5 m2 metrażu. Jednak dużo do powiedzenia, w kwestii perspektywy, miały tu same elementy wystroju. Wielkoformatowe płytki, w identycznym odcieniu, ułożono na ścianach i podłodze tak, że linie fug są prawie niewidoczne. Daje to w salonie kąpielowym wrażenie nieskończoności.

Ciepłe światło

Nad umywalką grafitowa płaszczyzna przechodzi w długie lustro (270x112 cm), a następnie w piękne zdjęcie toskańskiego krajobrazu. Pan domu osobiście je wykonał podczas jednej z podróży do Włoch. Wydrukowano je na płycie PCV i przyklejono do ściany. Nie tylko długość, ale i wysokość salonu kąpielowego jest tu istotna – strop optycznie podnosi podwieszany sufit, uplasowany częściowo nad umywalką i wanną. Wpuszczono w niego lampy dające pogodne światło, stwarzające jednocześnie wrażenie powiększenia salonu kąpielowego. Widać to zwłaszcza, gdy odbija swój blask i uwydatnia – wydawałoby się bezkresny – horyzont morskiego widoku. Ciepło atmosfery tej łazienki właściciele mogą odczuć także dosłownie. Dzięki zastosowaniu ogrzewania podłogowego ma się wrażenie jak gdyby stąpało się po rozgrzanych słońcem Toskanii kamieniach, które można zobaczyć na fotografii umieszczonej nad wanną – dodaje Lucyna Kołodziejska.

  • Morskie wybrzeże Toskanii

    proj. Lucyna Kołodziejska
    Łazienka, dzięki powiększeniu kosztem sypialni, stała się salonem kąpielowym. Z małej, „blokowej” przeistoczyła się w przestrzeń pozwalającą na prawdziwy relaks podczas kąpieli. Zastosowanie we wnętrzu fotografii, przedstawiającej morskie wybrzeże w Toskanii, nadało jej wyjątkowego charakteru i ociepliło wnętrze. Wydruk na płycie PCV jest odporny na działanie wody, w związku z czym nie ma przeciwwskazań do zastosowania go w pomieszczeniach „mokrych”. Ogromne lustro o powierzchni 3 m2 bardzo ją powiększyło; również dzięki odbiciu zatoki stworzyło wrażenie iluzji słonecznej, nadmorskiej laguny. Podczas zażywania kąpieli ma się wrażenie, że kamienie znad Morza Śródziemnego są na wyciągnięcie ręki.
     

REKLAMA


Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA