Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Winiarka w salonie kąpielowym. Jak wybrać najlepszy model - poradnik

  • Autor: Małgorzata Nietupska
  • 25 lip 2014 08:12
Winiarka w salonie kąpielowym. Jak wybrać najlepszy model - poradnik
Winiarki to ciekawy element dekoracyjny luksusowego salonu łazienkowego dla dwojga. W tej aranżacji użyto płytek New Classic firmy Ceramica Cas. Fot. Ceramica Cas

W salonach kąpielowych spędzamy coraz więcej czasu: w kąpieli, na lekturze, we dwoje. Winiarki to urządzenia, które coraz częściej są ich wyposażeniem.

REKLAMA

Domowe chłodziarki do win z powodzeniem zastępują tradycyjne piwnice, a przy tym są proste w obsłudze i niewielkie – z reguły ustawia się je w kuchniach, salach rekreacyjnych lecz pojawiają się też w salonach kąpielowych oraz domowych centrach SPA. Można w nich przechowywać nie tylko trunki, ale też napoje bezalkoholowe oraz drobne przekąski, które umilą czas spędzony np. w kąpieli w wannie.
Winiarki różnią się między sobą funkcjami i wyposażeniem – dlatego przed zakupem trzeba się dobrze zastanowić, jaka chłodziarka spełni nasze oczekiwania. Do wyboru są wersje typu piwnica oraz ze strefami temperatur. Wszystkie mają jednak specjalnie skonstruowane kompresory, które eliminują wszelkie drgania podczas pracy urządzenia oraz filtry usuwające z powietrza obce zapachy.

Ze strefami temperatur

W salonach kąpielowych sprawdzają się najlepiej. Polecane dla osób, które chcą mieć zawsze pod ręką szeroki asortyment win gotowych do nalania do kieliszków. Wino bowiem od razu po wyjęciu z chłodziarki ma odpowiednią temperaturę serwowania. W tego typu urządzeniach są wydzielone strefy z różnymi temperaturami, przystosowanymi do przechowywania poszczególnych rodzajów win – szampanów, win białych i czerwonych. W niektórych modelach są to oddzielne komory, w innych – półki, na których układa się poszczególne rodzaje trunków. Liczba stref temperatur wynosi od dwóch do pięciu w zależności od urządzenia.

Typu piwnica

Takie chłodziarki są przeznaczone do długotrwałego przechowywania win, czyli raczej do kuchni lub spiżarni. To idealny sprzęt dla kolekcjonerów trunków oraz osób, które lubią przyrządzać własne wino lub preferujących konkretny rodzaj, np. tylko wina białe. Chłodziarki typu piwnica zapewniają stały dopływ świeżego powietrza do komory z butelkami wina.

Temperaturę w chłodziarce ustawia się w zależności od rodzaju przechowywanych trunków, najczęściej w zakresie 10-17ºC. Dla porównania, w chłodziarce do przechowywania artykułów spożywczych temperatura wynosi zwykle 4ºC. Niektóre urządzenia mają funkcję ogrzewania komory z winami, jeśli temperatura otoczenia jest niska. Funkcja ta przydaje się np. w domach letniskowych czy pomieszczeniach rekreacyjnych, które – gdy nie są używane – ogrzewa się słabo.

Pojemność i wyposażenie

Podawana przez producentów pojemność urządzeń w litrach na ogół nic nie mówi potencjalnemu użytkownikowi. Dlatego prawie zawsze podawana jest także maksymalna liczba butelek o pojemności 0,75 l mieszczących się w winiarce. W najmniejszych komorach na wino mieści się 20 butelek w winami, w największych – ok. 180.

Standardem są wysuwane półki z drewna lub metalu. W niektórych urządzeniach znajdują się także specjalne półki do przechowywania szampanów w pozycji półleżącej. Większość modeli jest wyposażona w przeszklone drzwi, nierzadko przyciemniane, co ułatwia kontrolę wnętrza komory. Tak jak w tradycyjnej lodówce, po otwarciu drzwi zapala się światło (diody LED), wyróżniające się niskim stopniem nagrzewania, małymi rozmiarami i długą żywotnością.
Urządzenia wyposażone są w elektroniczne panele sterowania, sygnalizujące m.in. temperaturę we wnętrzu komory na wino oraz alarmujące w razie niedomkniętych drzwi. Niektóre chłodziarki w razie potrzeby można zamknąć na klucz, np. przed dziećmi.



REKLAMA


Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA