Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Przebudowa toalet w Spodku: ten projekt wygrał konkurs (rozmowa ze zwycięzcą)

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 19 paź 2017 11:08
Przebudowa toalet w Spodku: ten projekt wygrał konkurs (rozmowa ze zwycięzcą)
Najlepsza okazała się koncepcja pracowni 2G Studio z Kielc w składzie: arch. Wojciech Gwizdak, arch. Dorota Orłowska-Gwizdak, stud. arch. Karolina Dybała, stud. arch. Weronika Król; Łukasz Macek (wizualizacje)
Przebudowa toalet w Spodku: ten projekt wygrał konkurs (rozmowa ze zwycięzcą)
Przebudowa toalet w Spodku: ten projekt wygrał konkurs (rozmowa ze zwycięzcą)
Przebudowa toalet w Spodku: ten projekt wygrał konkurs (rozmowa ze zwycięzcą)
Przebudowa toalet w Spodku: ten projekt wygrał konkurs (rozmowa ze zwycięzcą)
Przebudowa toalet w Spodku: ten projekt wygrał konkurs (rozmowa ze zwycięzcą)
Przebudowa toalet w Spodku: ten projekt wygrał konkurs (rozmowa ze zwycięzcą)

16 października ogłoszono wyniki konkursu na projekt nowych toalet w katowickim Spodku. Zapraszamy do obejrzenia zwycięskiej pracy oraz przeczytania rozmowy z arch. Wojciechem Gwizdakiem z pracowni 2G Studio, która zdobyła główną nagrodę.

REKLAMA

Czuje się Pan zaskoczony wygraną w konkursie? Spodziewał się Pan sukcesu?

Wojciech Gwizdak: W konkursach architektonicznych jest trochę nietypowo. Każdemu uczestnikowi wydaje się, że przyjął najlepsze rozwiązania projektowe, ale nigdy się nie ma pewności, czy inny architekt nie wpadnie na lepsze. Tak naprawdę to cecha projektowania architektonicznego - nigdy nie można być tak do końca pewnym sukcesu.

Zawsze jest nadzieja, ale towarzyszy jej też pewna ostrożność.

Czy konkurs okazał się dla pracowni wyzwaniem? Jak ocenia Pan formułę konkursu?

WG: Świetną ideą jest robienie konkursów architektonicznych nawet na takie małe przedsięwzięcia. Prace konkursowe każdej z pracowni poszły w trochę innym kierunku i jest to wielką wartością konkursu. Okazuję się, że nawet w takim małym temacie można puścić wodzę fantazji, postawić na tak różne podejścia i znaleźć odmienne drogi do rozwiązań funkcjonalnych i estetycznych. Jest przestrzeń na kreacje.

Oczywiście trafiliśmy na pewne problemy, ponieważ zastaliśmy już łazienki, w których postawiono na konkretne rozwiązania. Czas i przepisy spowodowały, że łazienki były już „nieprzepisowe” i straciły na funkcjonalności. Próba włożenia w istniejące ściany nowych rozwiązań powodowała, że było naprawdę ciasno. Mieliśmy też pewne problemy z instalacjami.

Jak w każdym temacie, są pewne wyzwania i obciążenia wynikające z kontekstu, które powodują, że człowiek chciałby się trochę rozpędzić, ale nie może. Ale to właśnie jest piękne w architekturze.

Co zaproponowała pracownia?

WG: Teraz dopiero widzę, w jakim kierunku poszły inne prace, ze względu, że zastana przestrzeń była bardzo ciasna, więc niektórzy np. obracali wc, robili zatoczki, tworzyli „ciągi techniczne” itd.; decydowali się na naprawdę wyszukane rozwiązania. Pod względem funkcjonalnym postawiliśmy na prostotę i przejrzystość układu funkcjonalnego.

Jest jedno wejście, szeroki korytarz i przestronne wc po jednej stronie. Postawiliśmy na klasyczny układ łazienki.

Charakterystycznym elementem projektu pracowni jest wykorzystanie grodzic stalowych…

WG: Ponieważ łazienki dostępne są w przyziemiu skojarzyło nam się, że schodzimy po schodach, gdzieś w podziemia, do fundamentów. Grodzice to jest element budowlany, który stosuje, się do zabezpieczenia głębokich wykopów lub gdy stoi blisko budynek. Ich charakterystyczna forma wynika z funkcji.

Charakterystyczne dla naszego projektowania jest to, że staraliśmy się zrobić całość stonowaną i minimalistyczną. Ale zawsze „wrzucić” jeden albo dwa bogatsze elementy, które powinny przyciągnąć uwagę. Gdybyśmy zrezygnowali z tych grodzic, to projekt byłby bardzo ubogi. To lejtmotyw, który będzie charakterystyczny dla łazienek na wszystkich kondygnacjach Spodka.

Grodzice będą wychodzić z łazienek na przedsionki, które są dostępne ze schodów. Dzięki temu staną się elementem identyfikacji wizualnej: o tu jest łazienka.

Zależało nam na zastosowaniu jednego mocnego, ale dopasowanego akcentu. Wielkość modułów: grodzic różnić się jednak będzie w zależności od typu toalety. Wprowadziliśmy też gradację w wyborze ceramiki – od lekkiej w części ogólnodostępnej, przez „charakterną” w toaletach dla prasy, do stonowanej, ale dostojnej w strefie VIP.


REKLAMA


Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

REKLAMA