REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Bateria Dornbracht Tara.Logic w małym łazienkowym SPA

  • Autor: Redakcja ryneklazienek.pl
  • 15 maj 2018 12:54
Bateria Dornbracht Tara.Logic w małym łazienkowym SPA
Efektem prac projektantów ze studia łazienkowego Bukoll była spersonalizowana transformacja 12-metrowej łazienki w prywatne SPA. Fot. Dornbracht
Bateria Dornbracht Tara.Logic w małym łazienkowym SPA
Bateria Dornbracht Tara.Logic w małym łazienkowym SPA
Bateria Dornbracht Tara.Logic w małym łazienkowym SPA
Bateria Dornbracht Tara.Logic w małym łazienkowym SPA
Bateria Dornbracht Tara.Logic w małym łazienkowym SPA

Aby zmienić łazienkę w prywatny, bezpieczny raj, konieczne jest całościowe podejście do atmosfery i nastrojowego oświetlenia, materiałów, wygody użytkowania i funkcjonalności. Przebudowa prywatnej łazienki w Bad Wörishofen dobitnie pokazuje, że nowy projekt budowlany niekoniecznie jest jedynym sposobem na doskonałe spełnienie indywidualnych wymagań.

REKLAMA
  • Wyposażenie: Ręcznie wykonane meble
  • Umywalka: Domovari
  • Wolnostojąca wanna: Antonio Lupi
  • Armatura: jednootworowa bateria umywalkowa z mieszaczem, zestaw prysznicowy i bateria wannowa Dornbracht Tara.Logic, deszczownia
  • Podświetlane Lustro: niestandardowa produkcja
  • WC / ceramika: Flamina

Właściciele tradycyjnego domu jednorodzinnego spędzili dużo czasu na szukaniu pomysłów i rozwiązań, aby przekształcić łazienkę mieszczącą się pod spadzistym dachem i pamiętającą lepsze czasy. Zbierali i odrzucali inspiracje z różnych powodów. Dzięki pracy w branży hotelarskiej oraz w wiodącym niemieckim uzdrowisku Kneippa znali również koncepty hotelowe i prywatnego spa.

Pani Reisberger podsumowuje sytuację wyjściową:

- Pomieszczenie nam się nie podobało, więc się nim zajęliśmy.

Drugim wyzwaniem był niewielki rozmiar pomieszczenia o powierzchni około 12 metrów kwadratowych, z czego jedna trzecia znajdowała się poniżej skosu, a światło wpadało przez lukarnę.

Holistyczne podejście

- Nasze wymagania były stosunkowo proste: projekt musiał uwzględnić ustrukturyzowanie przestrzeni i stworzenie miejsca do przechowywania, kabinę prysznicową walk-in z odpowiednią powierzchnią do poruszania się oraz zmieścić się w zaplanowanym budżecie. Nie mieliśmy jednak koncepcji kreatywnej - podkreśla właścicielka łazienki.

Zlecenie z tak małą liczbą wytycznych było wyjątkowym przypadkiem dla doświadczonych projektantów studia łazienkowego Bukoll.

Architekt Katrin Pontzen wyjaśnia swoje stanowisko:

- Ponieważ uwaga skupia się na użytkowniku, dokonujemy ustaleń na miejscu, aby uzyskać wgląd w sytuację prywatnego domu. Musimy poznać osobiste potrzeby klienta, a następnie wybrać materiały i produkty. Koncepcja całościowa pojawia się dopiero wtedy, gdy nałożą się na siebie podejścia funkcjonalne i estetyczne.

W projekcie wiele rzeczy zostało podyktowanych istniejącą architekturą pomieszczenia: skosami, układem okien i istniejącym systemem rur. Opracowano dwa kontrastujące projekty, aby pokazać zakres możliwości. Odwaga, szczerze mówiąc, opłaciła się: jeden projekt od razu zrobił wrażenie i został zaimplementowany bez większych zmian – od pierwszego szkicu do zakończenia.

Zaskakująca przemiana

To, co było wcześniej oraz efekt przebudowy różnią się od siebie niczym dzień i noc. Zamiast wielu pojedynczych sekcji, przeprojektowany obszar wygląda wyjątkowo przestronnie, lekko i przede wszystkim ustrukturyzowanie. Pomieszczenie jest podzielone na dwie strefy: strefę relaksu z podwójną umywalką z miejscem do przechowywania w jej obudowie, ławką do siedzenia z miejscem do przechowywania pod skosem i wolnostojącą wanną; oraz strefę mokrą z WC i kabiną prysznicową walk-in z siedziskiem.

Projektanci łazienki pracowali z optyczną iluzją separacji pionowej, dzięki czemu przestrzeni nie zmniejszają inne, dodatkowe ściany. Coś, co w innym miejscu ograniczyłoby małą łazienkę jeszcze bardziej, było mądrym wyborem. Wykorzystanie platformy do podniesienia strefy mokrej zapewniło widoczny podział bez tworzenia barier, który również wytworzył miejsce na instalację nowych rur.

Funkcjonalne potrzeby spowodowały powstanie nowych geometrii, co zaowocowało dynamicznie zakrzywioną suchą ścianą z umieszczonym w niej wysokim i wąskim przeszkleniem. Ściana, pokryta tapetą z abstrakcyjnym motywem przypominającym uliczną mapę, jest idealnym tłem dla wolnostojącej wanny.


REKLAMA


Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA