Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

[Fotogaleria] Zobacz jak wygląda konkursowa toaleta publiczna w Płocku

  • Autor: redakcja portalu ryneklazienek.pl
  • 10 wrz 2018 13:41
[Fotogaleria] Zobacz jak wygląda konkursowa toaleta publiczna w Płocku
Kolejny projekt Konkursu KOŁO został zrealizowany, dzięki udanej współpracy z władzami Płocka, od sierpnia br. mieszkańcy mogą cieszyć się nowym budynkiem użyteczności publicznej. Fot. KOŁO
[Fotogaleria] Zobacz jak wygląda konkursowa toaleta publiczna w Płocku
[Fotogaleria] Zobacz jak wygląda konkursowa toaleta publiczna w Płocku
[Fotogaleria] Zobacz jak wygląda konkursowa toaleta publiczna w Płocku
[Fotogaleria] Zobacz jak wygląda konkursowa toaleta publiczna w Płocku
[Fotogaleria] Zobacz jak wygląda konkursowa toaleta publiczna w Płocku
[Fotogaleria] Zobacz jak wygląda konkursowa toaleta publiczna w Płocku
[Fotogaleria] Zobacz jak wygląda konkursowa toaleta publiczna w Płocku
[Fotogaleria] Zobacz jak wygląda konkursowa toaleta publiczna w Płocku
[Fotogaleria] Zobacz jak wygląda konkursowa toaleta publiczna w Płocku
[Fotogaleria] Zobacz jak wygląda konkursowa toaleta publiczna w Płocku

Kolejny projekt Konkursu KOŁO został zrealizowany. Dzięki udanej współpracy z władzami Płocka, od sierpnia br. mieszkańcy mogą cieszyć się nowym budynkiem użyteczności publicznej, zlokalizowanym przy Alei Antoniego Roguckiego – głównym ciągu spacerowym miasta. Autorami zrealizowanej konkursowej pracy są Stanisław Łakiński i Łukasz Spychaj.

REKLAMA

W 2016 r., to właśnie Płock został miastem biorącym udział w Konkursie KOŁO. Uczestnicy musieli stworzyć  projekt wolnostojącej toalety miejskiej dla mieszkańców, a także zaprojektować dodatkowe funkcje budynku. W swojej koncepcji autorzy wygranej pracy – Stanisław Łakiński i Łukasz Spychaj, zaplanowali dla Płocczan miejsce rekreacji i wypoczynku. Latem budynek w kształcie sztucznego wzgórza, porośniętego bujną roślinnością będzie punktem spotkań, zimą natomiast zamieni się w skarpę do zjeżdżania na sankach.

– To kolejny budynek konkursowy, który został zrealizowany w polskich miastach. Nasz konkurs wyróżnia to, że idea młodych twórców może dosłownie „stanąć” na miejskich ulicach, placach czy bulwarach. Współpraca z władzami Płocka była bardzo udana, a na realizację wygranego projektu mieszkańcy czekali tylko dwa lata – opowiada Justyna Zborowska, menadżer ds. PR i reklamy w grupie Geberit, do której należy marka KOŁO.

Czytaj także: [Raport GUS] Spadek produkcji w głównych segmentach wyposażenia łazienkowego

Jury pod przewodnictwem prof. Ewy Kuryłowicz (Wydział Architektury PW, Wiceprezes Kuryłowicz & Associates, Sędzia SARP), w pracy Stanisława Łakińskiego i Łukasza Spychaja szczególnie doceniło wyraźne ukształtowanie miejsca rekreacji, zabaw oraz spotkań.

Zaplanowana funkcja społeczna sprawia, że toaleta miejska jest tylko jednym z powodów do odwiedzenia tego miejsca. Co więcej, proekologiczne ukształtowanie przestrzeni oraz użycie najprostszych, naturalnych materiałów (betonu i szkła) jest odpowiedzią na współczesne wyzwania, przed którymi stoi architektura.

Aleja Antoniego Roguckiego to główny ciąg spacerowy, znajdujący się na największym osiedlu Płocka -  Łukasiewicza.  Osiedle powstało w latach 70-tych XX wieku i zdominowane jest przez wielkopłytową zabudowę mieszkaniową. Obszar to miejsce wypoczynku dla mieszkańców osiedla, który tworzy wraz z al. Spacerową zielony ciąg pieszy będący połączeniem ze Starym Miastem i nabrzeżem wiślanym.

 

 


REKLAMA


Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

REKLAMA