Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze

  • Autor: Rynek Łazienek
  • 22 lut 2017 13:07
Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze
Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze
Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze
Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze
Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze
Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze
Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze
Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze
Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze
Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze
Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze
Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze
Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze
Kreatywne pomysły na smaki i wnętrze

Deser z korzenia pietruszki, bakłażana czy czosnku – w barze Coda, gdzie rządzi foodpairing, można zasmakować zaskakujących połączeń smakowych! Miejsce to powstało kilka miesięcy temu w Berlinie, w dzielnicy Neukölln – jednym z najbardziej eksperymentalnych rejonów miasta.

REKLAMA

Znawcy foodpairingu już wiedzą, że kawa z czosnkiem czy truskawki z musztardą, to – choć zaskakujące – wyjątkowo trafione połączenia smakowe. Takie też proponuje bar Coda, który powstał kilka miesięcy temu w Berlinie, w dzielnicy Neukölln i już zdobył tytuł gastronomicznego konceptu 2016 roku w konkursie magazynu „Rolling Pin”. Z inspiracji ideą foodpairingu Oliver Bischoff oraz René Frank stworzyli miejsce, gdzie pozornie niepasujące do siebie produkty zamieniają się w deserowe dzieła sztuki. René Frank, odpowiedzialny za kulinarną stronę baru, pracował w międzynarodowych restauracjach, od San Sebastian do Tokio i uzyskał tytuł cukiernika roku w przewodniku Gault Millau. Ostatnie sześć lat spędził w niemieckim Osnabrück w restauracji La Vie, którą wyróżniono trzema gwiazdkami Michelin.

Właściciele baru Coda we współpracy ze studiem designu ett la benn i marką Villeroy & Boch swój koncept kulinarny postanowili również odzwierciedlić w wystroju wnętrz. Stworzyli klimatyczną manufakturę, gdzie kontrasty łączą się ze sobą w wyszukany sposób. Tak powstało miejsce wypełnione wyjątkowo dobrym smakiem! Wnętrza baru miały stać się inspiracją dla kreatywnych pomysłów kucharzy, a dla gości być dopełnieniem doznań kulinarnych.

Wystrój utrzymany jest w ciepłych odcieniach ziemi. Rzemieślnicze podejście do pracy przekłada się także na zastosowane materiały: beton, mosiądz, stal, dąb, kamień, marmur, granit i skóra. W sali restauracyjnej jest 25 miejsc, kolejne 12 znajduje się przy barze, znad którego roztacza się widok na otwartą kuchnię.

Łazienkowe produkty Villeroy & Boch wpisują się w koncepcję wykorzystywania tylko naturalnych elementów. Prostokątna umywalka Artis wykonana jest z innowacyjnego materiału TitanCeram, który powstał z myślą o projektach premium, by umożliwić tworzenie niezwykle wytrzymałej i
jednocześnie delikatnej ceramiki o cienkich, wyrazistych krawędziach.

Kolor umywalki został dobrany tak, aby idealnie komponować się z pozostałymi materiałami i resztą wnętrza. Toalety zaprojektowano z myślą o ekologii – miski z kolekcji Subway 2.0 wyposażone w technologię DirectFlush zużywają tylko 3-4,5 litra wody podczas jednego spłukania, a dodatkowo są wyjątkowo higieniczne. Kamień, ceramika, szkło – w łazienkach również natura odgrywa pierwszoplanową rolę. Wszystkie pomieszczenia tworzą harmonijną całość, w której w centrum uwagi pozostają kulinarne kreacje cukierników.

Bar Coda to już kolejny projekt, który powstał w wyniku współpracy studia projektowego ett la benn z marką Villeroy & Boch. Efektem wcześniejszej kooperacji jest indyjska restauracja eatDOORI we Frankfurcie nad Menem, gdzie dzięki kuchni i wnętrzom można odbyć podróż do serca Indii podczas jednego posiłku.


REKLAMA


Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA