Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty

  • Autor: Arkadiusz Kaczanowski
  • 24 cze 2016 12:34
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty
Toaleta dla Płocka - oto wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty

Wiemy jaka toaleta może powstać przy Al. Roguckiego w Płocku. We środę 22 czerwca poznaliśmy laureatów konkursu Koło na projekt łazienki. Ale w gronie wyróżnionych nie zabrakło też wielu innych, ciekawych koncepcji. Pokazujemy wszystkie.

REKLAMA

22 czerwca poznaliśmy laureatów 18. edycji konkursu Koło na projekt łazienki. Przed uczestnikami stanęło zadanie stworzenia koncepcji toalety publicznej przy Al. Roguckiego w Płocku. Zwyciężył projekt autorstwa dwójki poznańskich, młodych projektantów - Stanisława Łakińskiego i Łukasza Spychaja. Prace oceniało jury pod przewodnictwem prof. Ewy Kuryłowicz. Oprócz nagrody głównej, jury przyznało pięć wyróżnień w wysokości od 2 do 8 tysięcy złotych. Swojego wyboru dokonali także internauci w głosowaniu internetowym, które odbyło się na stronie konkursu. Jak podkreślają jurorzy - rywalizacja w tym roku była bardzo wyrównana, a poziom wszystkich prac - bardzo dojrzały.

Ocena jury z uzasadnieniami 

Grand Prix „Łazienka KOŁO 2016” – 20 000 zł

Praca nr 13, godło 5072

Autorzy: Stanisław Łakiński, Łukasz Spychaj (Poznań)

Nagroda została przyznana za wyraźne ukształtowanie miejsca rekreacji, zabaw, spotkań, dla którego toaleta miejska jest tylko jednym z powodów do złożenia tam wizyty . Sztucznie ukształtowany wzgórek, kryjący toaletę będzie intrygował i zachęcał mieszkańców do różnorodnej aktywności. Porośnięta endemiczną roślinnością skarpa w lecie będzie miejscem spotkań, a w zimie górką saneczkową. Proekologiczne ukształtowanie przestrzeni trafnie odczytuje współczesne wyzwania jakie stają przed humanistyczną sztuką, jaką jest architektura.

Trafnie naniesiono obiekt na istniejący wydeptany skrót pomiędzy ciągami pieszymi.

Ciekawie rozwiązano strefę wejścia z ławką i miejscem na rowery. Użyto najprostszych naturalnych materiałów: beton i szkło.

W dalszych fazach projektu zaleca się przeanalizowanie konieczności retencjonowania wody opadowej i ponowne jej użycie do podlewania roślin na skarpach oraz rezygnację z drogiego i trudnego w utrzymaniu systemu kontroli dostępu zaproponowanego w projekcie

 

Wyróżnienie I stopnia – 8000 zł

Praca nr 7, godło 3187

Autorzy: Antoni Łanocha, Agnieszka Biesaga (Kraków)

Autorzy projektu z uwagą podeszli do analizy otoczenia miejsca, w którym planowana jest realizacja toalety konkursowej. Wydeptana przez mieszkańców ścieżka biegnąca „na skróty” przez środek terenu przeznaczonego na realizację stała się osią idei projektu. Ścieżka ta dzieli jednocześnie zaprojektowaną toaletę na dwie strefy – sanitarną i usługową.

Projektanci przewidują uzupełnienie podstawowej funkcji obiektu o punkt informacji miejskiej, mały punkt gastronomiczny, a nawet miejsce opłacania rachunków (mikro-poczta). Poza tym, projekt uwzględnia elementy pozwalające na krótki odpoczynek (ławka, stojaki rowerowe). I ta właśnie relatywnie obszerna funkcja społeczna jest dużym atutem pracy.

Całość w zawartej, estetycznej w swej prostocie bryle, która formą i kolorystyką nawiązuje do okolicy wielkopłytowej architektury. Obiekt efektywnie wykorzystuje teren przewidziany na inwestycję.

Jednocześnie jury wskazuje na możliwość optymalizacji planu części sanitarnej, wątpliwości budzi też brak pomieszczenia do opieki nad niemowlętami.


Wyróżnienie II stopnia – 4000 zł


REKLAMA


Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA