Partner portalu:
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Angielska metamorfoza, czyli jak ze starej łazienki powstał elegancki salon kąpielowy

  • Autor: Redakcja magazynu Łazienka
  • 17 wrz 2014 13:10
Angielska metamorfoza, czyli jak ze starej łazienki powstał elegancki salon kąpielowy
W projekcie wykorzystano wannę Windsor (z chromowanymi nóżkami) od marki Burlington oraz umywalkę Victorian z podpórkami od tej samej marki. Grzejnik (widoczny przy ścianie) to Clifton od marki Heritage. Chepstow Bathroom, proj. Project One.
Angielska metamorfoza, czyli jak ze starej łazienki powstał elegancki salon kąpielowy
Angielska metamorfoza, czyli jak ze starej łazienki powstał elegancki salon kąpielowy
Angielska metamorfoza, czyli jak ze starej łazienki powstał elegancki salon kąpielowy
Angielska metamorfoza, czyli jak ze starej łazienki powstał elegancki salon kąpielowy
Angielska metamorfoza, czyli jak ze starej łazienki powstał elegancki salon kąpielowy

Unikalny, imitujący drewno wzór na podłodze pokrytej ceramiką i klasyczne wzornictwo wyposażenia wyróżniają tę łazienkę w angielskim Shirenewton.

REKLAMA

Zadaniem, które stanęło przed projektantami Project One było wykreowanie przestrzeni, która będzie zarówno strefą prywatnego relaksu, jak też łazienką rodzinną. Trzeba było m.in. przemieścić elementy instalacji grzewczej oraz zapewnić funkcjonalność poszczególnych stref łazienki. 

- Od momentu, gdy poznaliśmy Sarę i Omara, do których należy dom, byliśmy podekscytowani. Przestrzenią, którą nam powierzono był klasyczny pokój z lat 70., który wręcz domagał się naszej kuracji. Usunęliśmy wszystkie ściany wewnętrzne i na tak pustej przestrzeni stworzyliśmy trzy pokoje przeznaczone na łazienkę. Rodzinna, główna łazienka powstała z wykorzystaniem drewnianych paneli z naszej własnej kolekcji, z paroma zakręceniami i udziwnieniami, które odzwierciedlają indywidualny gust naszych klientów. Zarówno lustra jak też żyrandole są naszymi autorskimi projektami. Drewniane panele ukrywają szafki, dzięki czemu udało nam się utrzymać jednolitą formę łazienki. Ceramika podłogowa imitująca drewno pochodzi z zagranicy, dzięki czemu wprowadziliśmy do pomieszczenia dodatkową domieszkę unikalności - mówią projektanci.

W trakcie podziału pomieszczenia i reorganizacji pokoju powstała też oddzielna kotłownia oraz pokój na instalacje wentylacji, dzięki czemu udało się zachować symetryczność i uporządkowanie samego salonu kąpielowego.

Realizacja projektu kosztowała 18 tys. funtów.

Projekt znalazł się w finale konkursu SBID International Design Awards 2014 w kategorii Projektu Kuchni, Sypialni i Łazienek.

Autorzy projektu: Project One; www.projectonewales.co.uk

Lokalizacja: Shirenewton, Wielka Brytania

Fot. Project One 


REKLAMA


Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA